scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max 2e op Winter Cup Lonato!

Gepubliceerd op 13 februari 2011 door Niels Hendrix

Max Verstappen is tweede geworden bij de 16e editie van de Winter Cup, de race die traditiegetrouw het nieuwe internationale kartseizoen inluidt. In de KF3 prefinale kwam Max als derde over de streep en in de finale finishte hij als tweede op het South Garda karting circuit in het Italiaanse Lonato.
Na geweldig sterk voor de dag te zijn gekomen in de kwalificaties series, die Max alle vijf won, mocht hij zondag volkomen terecht van pole positie starten in de prefinale. De combinatie Max/CRG/Maxter liep de hele week al als een zonnetje tot de regen vandaag roet in het eten gooide.

Hoewel het hele KF3-veld op de startgrid verscheen op slicks, moest er na een plotselinge regenbui – verplicht – worden omgewisseld naar regenbanden. Er waren wat coureurs die daar op gegokt hadden en hun kart daar op hadden afgesteld. Max was echter van een droge baan uitgegaan.
Max baalt van de omslag in het weer, want dat heeft hem niet geholpen: "Jammer dat het vandaag begon te regenen, terwijl het de hele week droog is geweest. Voor de prefinale stond ik op een droogweer afstelling, toen we regenbanden moesten monteren. Halverwege de race droogde het weer op, waardoor mijn regenbanden kapot gingen."

Max vervolgt: "Bij de start was ik goed weg en de eerste zes rondjes heb ik op kop gelegen. Daarna werd ik ingehaald door Olsen en begon de kart aan de achterkant te glijden. Toen kwam Hansson me voorbij. Ik wist nog wat tijd terug te pakken, maar ben uiteindelijk derde geworden in de prefinale."
De Zweed Hansson steekt in de laatste ronde ook nog Olsen uit Noorwegen voorbij en wint daarmee de KF3 prefinale.


Max gaat tot het uiterste

Tijdens de finale, die net als de prefinale over 20 ronden van 1,01km verreden werd, waren de omstandigheden op het asfalt even regenachtig. Max doet uit de doeken hoe de finale race verliep: "Tijdens de finale was de baan weer nat. Maar onze regenbanden waren op en daardoor ging het niet meer zo goed, hoewel ik wel nog de tweede plek kon pakken." Omdat Max met één set regenbanden de prefinale en de finale moest rijden, was het rubber te zeer versleten om een serieuze aanval voor de overwinning in te zetten. "Mijn start was goed, want ik ging van de derde naar de tweede plek", vertelt Max. "De eerste ronden zaten we dicht op elkaar, maar daarna liep Olsen van me weg. Verder in de finale reed ik weer beetje bij beetje naar hem toe, maar dat was niet genoeg."
Het lukte wel om een gat naar zijn achtervolger Hansson te slaan en zo kwamen Dennis Olsen, Max Verstappen en Robin Hansson als één, twee en drie onder de zwart/wit geblokte vlag door en mochten deze drie mannen in dezelfde volgorde het podium in Lonato bestijgen.


KF3 podium Winter Cup: Max Verstappen (2e), Dennis Olsen (1e), Robin Hansson (3e)

"Al met al ging het niet slecht vandaag. Ik ben hier tevreden mee. De Winter Cup is de eerste wedstrijd van het jaar en in zo'n groot en sterk veld is de tweede plaats een goed resultaat", vat Max het weekend samen. Op de vraag of er veel veranderd is ten opzichte van zijn debuutjaar antwoordt hij: "Natuurlijk heb ik veel geleerd van vorig jaar, maar de andere coureurs zijn ook beter geworden. We zijn dit jaar van merk banden gewisseld. We rijden nu op Vega banden. De achterbanden zijn dit jaar ook breder. Sommigen ligt dat beter dan anderen."
Max heeft nog een paar weken de tijd om meters te maken op het nieuwe rubber. Zijn eerstvolgende race is namelijk voor de WSK Euro Series op 13 maart in Sarno (Italië). Voor nu is het vader Jos die de hele nacht van zondag op maandag door gaat rijden, want na een nachtje doorhalen, zit Max maandag gewoon weer in de schoolbanken.

Uitslagen (zondag) van de Winter Cup 2011 (klasse KF3):
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale

Niels Hendrix