scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos ziet Hülkenberg als beste vervanger voor Kubica

Gepubliceerd op 09 februari 2011 door Niels Hendrix

Afgelopen week werd de autosportwereld opgeschrikt door de heftige crash van Robert Kubica, die daarbij zeer ernstige verwondingen opliep. Terwijl de Poolse coureur nog operaties moet ondergaan, moet Renault noodgedwongen op zoek naar vervanging voor haar kopman. Jos heeft daar een duidelijke kijk op. Onderstaand de column van Jos Verstappen zoals die in de Telegraaf van donderdag 10 februari te lezen is.

"Naast de onthulling van de nieuwe Formule 1-bolides was de zware crash van Robert Kubica tijdens de Ronde di Andora Rally de belangrijkste gebeurtenis in de afgelopen anderhalve week. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom iemand gedurende zijn Formule 1-loopbaan zulke grote risico's neemt. Dat heb ik zelf nooit gedaan. Ik snap wel dat Kubica dol is op rallyrijden, maar daar heb je na je carrière nog alle tijd voor. Ik zou zeggen: concentreer je op je werk en ga later leuke dingen doen. De rallysport is waanzinnig spectaculair, maar ook gevaarlijk. Kubica ken ik al lange tijd, als klein mannetje uit het karten. Hopelijk herstelt hij voorspoedig van de flinke klap.

Kubica is zelf natuurlijk het grootste slachtoffer van de crash, maar zijn team is eveneens de dupe. Achteraf gezien zal Renault heel veel spijt hebben dat het Kubica toestemming heeft gegeven om deel te nemen aan de rally in Italië. Renault moet nu, een maand voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen, op zoek naar een vervanger. Bruno Senna, Vitantonio Liuzzi en Nick Heidfeld zouden in beeld zijn om hem te vervangen.

Als ik het bij Renault voor het zeggen had, zou ik echter een andere coureur pakken. In mijn ogen komt maar één iemand in aanmerking voor het stoeltje van Kubica en dat is Nico Hülkenberg. Deze Duitser, momenteel reserverijder bij Force India, heeft veel potentieel. Hij kan heel snel zijn, is een harde werker en heeft veel gewonnen in diverse raceklassen. Eind vorig seizoen bij de Grand Prix van Brazilië liet Hülkenberg zien heel wat in zijn mars te hebben door onder moeilijke omstandigheden in zijn Williams pole position te pakken. Dat doe je niet als je geen talent hebt. Hij is een geschikte vervanger voor Kubica.

Wie Renault ook aanwijst, het afhaken van de Pool is een heel groot verlies voor de Formule 1. Hij is één van de smaakmakers, qua gas geven en inhalen. Op de slotdag van de testraces in Valencia noteerde hij vorige week nog de snelste rondetijd. Al valt weinig zinnigs te zeggen over die testdagen, omdat de teams niet het achterste van hun tong hebben laten zien. De een reed bijvoorbeeld met een volle tank, terwijl de ander met weinig benzine de baan op ging. Pas op 13 maart in Bahrein, tijdens de eerste Grand Prix van het seizoen, krijgen we een goed beeld van hoe de teams ervoor staan. De auto's zien er in elk geval heel mooi en spectaculair uit. Het belooft een spannend seizoen te worden.

Ook zonder Kubica. Gezien de zware verwondingen aan onder meer zijn hand, schouder, elleboog en voet doet hij er verstandig aan pas terug te keren als hij weer helemaal fit is. Hij moet niet te snel instappen en zeker niets forceren, want als hij dan niet presteert, zijn ze snel klaar met je in de Formule 1. Kubica moet nog de nodige operaties ondergaan en het is afwachten hoe alle breuken herstellen, maar ik denk dat het zeker een jaar tot anderhalf jaar duurt voordat hij volledig op krachten is gekomen. Hij moet zich daarom op volgend seizoen richten."

Niels Hendrix