scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

De techniek achter de nieuwe Peugeot 908

Gepubliceerd op 03 februari 2011 door Niels Hendrix

Direct na de 24 Uur van Le Mans in 2009 zijn de engineers van Peugeot Sport met pen en papier aan de slag gegaan om een nieuwe auto te ontwerpen, die zou moeten voldoen aan de aanstaande nieuwe reglementen. Daarbij profiteerden ze van de lessen die ze geleerd hadden met de 908 HDi FAP.
"De regels zijn flink veranderd, maar we zijn niet met een schone lei begonnen", vertelt Bruno Famin, technisch directeur van Peugeot Sport. "De ervaring die we de laatste vier jaar hebben opgedaan, hielp ons om keuzes te maken. Hoewel uiteindelijk het enige component die ongewijzigd is gebleven de ruitenwisser is! Een van de technische uitdagingen waar we tegenaan liepen, was om een compleet nieuwe auto te ontwerpen en tegelijkertijd met een andere te blijven racen. Daarbij hebben we onszelf duidelijke doelen gesteld met betrekking tot motorprestaties, aerodynamica en gewichtsverdeling. We weten echter pas hoe succesvol we zijn, wanneer we met de nieuwe auto gaan racen..."


Zijaanzicht van de nieuwe Peugeot 908

Een auto met een dichte cockpit: "We wisten van eerder testwerk dat er weinig verschil zit tussen auto's met een open en een dichte cockpit op het gebied van aerodynamische prestaties. Hoewel het wat lastiger is om er aan te werken tijdens races, zorgen dichte auto's voor meer veiligheid voor de coureurs. Vandaar dat we besloten om bij dezelfde keuze te blijven."
De motor: "We hebben gebruik gemaakt van onze ervaring met een V12 motor. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een turbo diesel V8, die karakteristieken heeft die zeer vergelijkbaar zijn met die van een V12. De hoek van de V is 90 graden vanwege de balans. Ter vergelijk; een V12 heeft een hoek van 100 graden. De inhoud is 3.7 liter en de nieuwe V8 HDi FAP heeft een vermogen van 550pk. De eerste keer dat we de motor op de dynamometer draaiden was op 25 januari 2010."


Peugeot is al ruim een jaar aan het testen met de nieuwe LMP1

Vier identieke wielen: "De huidige LMP auto's hebben een tekortkoming met betrekking tot grip aan de voorzijde. De voor de hand liggende manier om dit op te lossen was om de grootte van het oppervlak tussen banden en asfalt te vergroten, hetgeen betekende dat we de voorwielen vergroot hebben, nog binnen de limieten van de reglementen. Dit aspect van het ontwerp van de auto is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onze partner Michelin."
Aerodynamica: "Gezien de grote reductie in motorvermogen als gevolg van de 2011 regels - een teruggang van ongeveer 150pk - hebben we met een frisse blik naar de verhouding tussen aerodynamica, luchtweerstand en downforce gekeken. Het laatste is significant verminderd om op die manier een behoorlijke topsnelheid te behouden."


Peugeot zal hopen dat de concurrentie alleen de achterkant ziet

De nieuwe auto maakte haar debuut op de baan op 27 juli 2010. "Dit was de deadline die we onszelf gesteld hadden, hoewel we bijna zeker wisten dat we tegen problemen zouden aanlopen aangezien het een volledig nieuwe auto was. We hadden inderdaad problemen maar het is gelukt om deze stuk voor stuk op te lossen, terwijl we meer en meer kilometers op de teller kregen. Een van de zeer positieve ontdekkingen was dat de rijeigenschappen van de auto al vanaf het eerste moment aan onze verwachtingen voldeden. Wat betreft de sterke en zwakke punten zullen we moeten wachten tot de eerste races om te zien hoe we het doen in vergelijking met onze concurrenten. Dat gezegd hebbende, werken we verder ongeacht wat onze tegenstanders doen. Wij richten ons alleen op onze eigen doelen. Vanaf het debuut op de baan in 2010 tot aan de 24 Uur van Le Mans in 2011 zullen we in totaal twaalf testen op verschillende circuits hebben afgewerkt", besluit Bruno Famin zijn toelichting op de 908 van Peugeot Sport.

Niels Hendrix