Alonso positief over regels

Gepubliceerd op 19 december 2010 door Ron Lem

Nu het seizoen 2010 is afgelopen, zit de Formule 1 in de periode tussen twee seizoenen in. Dit houdt niet in dat men dan ook stil zit. De teams, rijders en organisatie zijn alweer druk bezig met het aankomende seizoen.

Niet alleen is er veel gaande rond contracten met rijders, engineers, ontwerpers en leveranciers, ook de regels van de sport worden opnieuw onder de loep genomen en waar nodig aangepast.
De Formule 1 kampt al langere tijd met tanende spanning in de races, een gevolg van steeds betere doorontwikkeling van techniek. Hierdoor zijn inhaalacties steeds schaarser en lijken races steeds meer op een optocht. Dat reglementen hierin verandering kunnen aanbrengen, heeft de organisatie afgelopen seizoen bewezen. Door enkele wijzigingen in reglementen over tankstops, bandenwissels, te gebruiken materialen en vele andere kleine regeltjes, kwam het tijdens races weer vaker tot inhaalacties en wisselingen in het veld. De FIA meent hiermee op de goede weg te zijn en is druk bezig de reglementen opnieuw aan de huidige situaties aan te passen, of bij te schaven waar nodig.

Een van de dingen die hierbij al naar buiten zijn gekomen betreft een F-duct-achtig systeem om de vleugels te bewegen tijdens de race. Wanneer een rijder achter een ander aangaat, kan de vleugel tijdelijk worden versteld om meer snelheid te kunnen maken. Tegelijk heeft de voorganger die mogelijkheid niet, tenzij ook deze weer binnen een bepaalde afstand achter een voorganger zit.
De voorste rijder heeft als tegenhanger dan weer voordeel van de terugkomst van KERS (Kinetic Energy Recovery System). KERS was in 2009 een veel besproken systeem, maar werd in 2010 verboden. Dat de FIA kiest voor een terugkeer ervan, is dus opmerkelijk te noemen.

Binnen de teams zijn inmiddels al de eerste geluiden te horen over de gewijzigde regels. Zo heeft Fernando Alonso zich al voorzichtig uitgelaten wel voordeel in de nieuwe regels te zien. "Het is zo dat de Formule 1 ieder jaar te maken heeft met veranderende regels. De aanpassingen zijn vooral bedoeld om de races spectaculairder te maken", zegt Alonso bij een interview in het Ferrari Perscentrum.
Fernando geeft wel toe dat deze wijzigingen vooral bedoeld zijn meer spektakel in de races te krijgen: "Ik ben er erg blij mee dat komend jaar de regels eindelijk zullen meewerken aan meer inhaalacties, en dus meer show bij de races."

Nog een belangrijke wijziging is het omschakelen naar een andere bandenfabrikant. Pirelli is de gelukkige die de banden voor de teams mag gaan verzorgen. "Juist de banden maken een groot deel uit van het weggedrag van de wagens. We zijn blij dat we nu al weten wie de bandenfabrikant is en kunnen zo de banden en wagens voor het nieuwe seizoen goed op elkaar afstemmen", aldus Alonso. Al met al lijkt het de FIA er komend seizoen dus alles aan gelegen om de Formule 1 weer in spanning en sensatie te laten toenemen.

Ron Lem