scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos beschouwt F1 seizoen 2010

Gepubliceerd op 08 december 2010 door Niels Hendrix

Nu het Formule 1 seizoen van 2010 erop zit, worden her en der allerlei verkiezingen gehouden. Ook Jos Verstappen heeft zo zijn eigen favorieten en die laat hij in zijn nieuwe column de revue passeren. Onderstaand de column van Jos zoals die in de Telegraaf van donderdag 9 december te lezen is.

"December is traditiegetrouw de maand van verkiezingen en gala's. In de autosport lijdt het voor mij geen twijfel dat Sebastian Vettel van Red Bull Racing de beste coureur is geweest. In de eerste plaats natuurlijk omdat hij wereldkampioen is geworden, maar daarnaast heeft hij met name de laatste races van het seizoen ontzettend goed gepresteerd. Vettel heeft allesbehalve een vlekkeloos jaar achter de rug en hier en daar flinke fouten gemaakt. Vooral de manier waarop hij in Turkije zijn teamgenoot Mark Webber van de baan reed, was natuurlijk niet handig. Maar Vettel bevindt zich nog in de leerfase. Fouten maken hoort bij zijn leeftijd. Hij is niet voor niets de jongste wereldkampioen ooit. Als hij zijn foutjes in de toekomst achterwege laat, wordt hij alleen maar nog sterker en zal hij alleen maar nog vaker gaan winnen.

Ook Webber heeft een goed seizoen achter de rug, zeker als je leest dat hij de laatste vier races met een gebroken schouder achter het stuur heeft gezeten. Hij had de blessure opgelopen door met zijn mountainbike achterop te rijden bij een vriend. Dat klinkt niet als een handige actie. Helemaal niet als je in de race bent voor de wereldtitel. Dan moet je extra voorzichtig zijn. Onhandig is het ook om vervolgens tegen zijn eigen team zijn mond te houden over de kwetsuur. Ik kan me de teleurstelling en ergernis van Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, dan ook levendig voorstellen.

Tot de beste nieuwkomer van afgelopen seizoen zou ik Nico Hülkenberg (Williams) willen uitroepen, boven Kamui Kobayashi (Sauber). Ik ken Nico inmiddels al aardig wat jaren en vind het een verdomd goede coureur. Hij heeft een moeilijk jaar achter de rug. Het is sowieso lastig de strijd aan te gaan met een ervaren rot als Rubens Barrichello in je team. Het hoogtepunt voor Nico was zijn pole position bij de Grand Prix van Brazilië. Overall heeft hij het misschien niet super gedaan, maar ook zeker niet verkeerd. Ik hoop voor hem dat hij volgend jaar ook nog ergens Formule 1 rijdt, aangezien zijn stoeltje bij Williams is overgenomen door GP2-coureur Pastor Maldonado.

Met de Rus Vitaly Petrov heb ik voor mijn gevoel zowel de slechtste coureur als slechtste nieuwkomer genoemd. De laatste race van het seizoen, in Abu Dhabi, kwam hij sterk voor de dag en wist hij tot aan de finish Fernando Alonso achter zich te houden, waardoor deze uiteindelijk naast de wereldtitel greep. Maar afgezien van deze race heb ik Petrov vooral zien grossieren in het maken van fouten. Of hij nou tegen een muur knalde, van de baan spinde of zijn start verknalde, hij heeft zeker een flink aantal races verpest. Dat mag je niet laten gebeuren als je bij een sterk team als Renault rijdt. Het verschil, in punten en dus ook in kwaliteit, met zijn teamgenoot Robert Kubica was enorm. De vergelijking is misschien niet helemaal eerlijk, omdat Kubica – samen met Vettel en Alonso – in mijn ogen tot de allerbesten behoort.

Het beste team vond ik Red Bull Racing. Er is veel kritiek geweest op de teamleiding omdat men lopende het seizoen niet wilde kiezen voor óf Vettel óf Webber als eerste rijder, maar juist daardoor is het misschien ook wel een goed team. Wat dat betreft zou Red Bull als voorbeeld kunnen dienen voor andere teams. De insteek om beide coureurs maximaal te ondersteunen past in ieder geval bij de gedachte van fair play.

Volgende week wordt in de RAI het jaarlijkse Sportgala georganiseerd. In de categorie mannen zijn Sven Kramer, Mark Tuitert en Wesley Sneijder genomineerd. Voor mijn gevoel verdient Kramer deze prijs, omdat hij afgelopen jaar alle belangrijke prijzen (EK en WK allround plus Olympisch goud) gewonnen heeft. Sneijder spreekt ook tot de verbeelding en de tweede plaats van oranje op het WK in Zuid-Afrika was knap. Het blijft echter een tweede plaats. Maar ik moet zeggen: hij heeft wel de mooiste vrouw en dat is ook wat waard..."

Niels Hendrix