scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

WSK Nations cup makkelijke prooi voor Max

Gepubliceerd op 27 november 2010 door Niels Hendrix

De laatste race van het seizoen, de WSK Nations Cup op circuit La Conca in Italië, is in zijn geheel ten prooi gevallen aan Max Verstappen. De zoon van Jos Verstappen, die al een indrukwekkende staat van behaalde overwinningen op zijn palmares heeft staan, kan ook de overwinning van deze race daar aan toevoegen. Het hele weekeinde deed het jonge talent zijn staat van dienst eer aan. Verstappen junior was niet alleen elke training snel, maar wist zelfs alle kwalificatie series, de prefinale en de finale in de klasse KF3 te winnen!

Max besloot op het laatste moment aan deze race mee te doen, nadat een gepland raceweekeinde in Macau (China) niet doorging. De CIK-FIA Asia Pacific KF3 Championship die op Macau zou worden verreden had namelijk te weinig inschrijvingen, waarop besloten werd deze niet te rijden, maar in plaats daarvan af te reizen naar Italië. Deze stap gaf meteen een goede gelegenheid om wat nieuwe zaken aan Max' kart uit te proberen. Dat dit allemaal werkt, bewees het verloop van het weekeinde wel.

Gedurende de trainingen bleek al dat Max erg snel was. En dit beeld werd gisteren bevestigd tijdens de eerste drie kwalificatie series, waarin Max de concurrentie ruim achter zich wist te houden. Ook de vierde kwalificatie serie die vanochtend werd verreden, was voor Max geen enkel probleem en ruim vier seconden voor zijn CRG-teamgenoot Fuoco ging Max onder het zwart-wit geblokt door. Dit leverde hem de pole positie voor de prefinale op. Als we Max bellen zijn de Verstappens onderweg van het circuit naar huis. "Het ging erg goed. Ik reed bij de start meteen flink weg van de concurrentie en kon dat gat alleen nog maar groter maken. Toen ik voldoende voorsprong had, ben ik de laatste vier ronden zelfs rustiger aan gaan doen om banden te sparen", zegt Max enthousiast.


De start van het veld, Max pakt direct een ruime seconde voorsprong

De prefinale leverde vervolgens ook geen enkel probleem op. Van begin tot eind wist Max de leiding in de strijd - over zestien ronden - te behouden. Met elke verreden ronde werd de afstand tussen Max en de rest van het veld groter. In dat veld werd bovendien ook nog verwoed gestreden, waardoor de Italiaanse Fuoco plaatsen prijs moest geven. Met name Beer kwam steeds dichterbij aan Max, maar wist de groei in de voorsprong van de ontketende Verstappen niet te stuiten. Ook nu wist Max, met rondetijden van rond 50.450s, de voorsprong uit te bouwen tot ruim vier seconden. In de laatste ronden liet Max zich iets terugzakken om met een ruime 3,916 seconden voorsprong de pole positie voor de finale race zeker te stellen. Max kijkt tevreden terug op de prefinale: "Ik heb na opnieuw een goede start het gat met de concurrentie weer kunnen opbouwen en heb steeds gekeken of het al groot genoeg was. Toen dat zo was, heb ik opnieuw wat gas teruggenomen om de banden voor de finale te sparen."


Geconcentreerd de bocht nemen en zo je voorsprong flink uitbouwen, bleek de sleutel tot succes

De finale gaf tenslotte geen ander beeld. Max kwam goed weg en wist opnieuw de volle zestien ronden het gehele veld zijn uitlaat te laten bestuderen. De enige vorm van dreiging vanuit het veld kwam opnieuw van concurrent Beer, die tot de tweede positie wist op te klimmen en soms zelfs snellere sectortijden dan Max liet zien. Toch liep Max opnieuw elke ronde verder uit op het veld en wist de 13-jarige met uiteindelijk 3,736 seconden als overwinnaar van de WSK Nations Cup over de finish te komen. Ook hierover is de supersnelle karter tevreden: "Net als bij de prefinale ben ik goed weggereden na de start. Ook nu werd het gat steeds groter en kon ik naar het einde toe wat rustiger rijden." Hoe komt het nu dat je zoveel sneller bent? Is dat de stuurmanskunst, het materiaal of gewoon een combinatie ervan? "Ik denk een combinatie, alles klopte gewoon!"


Op volle snelheid door de bocht, alles klopte gewoon

Max kan terugkijken op een succesvol seizoen, waarin hij voor het eerst als fabrieksrijder voor het Italiaanse CRG uitkwam. Een seizoen dat veel succes kende, maar ook enkele mindere kanten. Zo werd Max in Egypte nog uit de uitslagen geschrapt wegens gevaarlijk rijgedrag. De andere races, waarvan er velen gewonnen werden, of niet gewonnen maar dan toch bij de hoogste top gefinisht werd, maakten het seizoen succesvol. Max vertelt: "Aan het begin van dit seizoen hadden we absoluut niet verwacht zo succesvol te zijn. Als je terugkijkt, hebben we vrijwel elke race op het podium gestaan. Ik ben daar erg blij mee."


En dan, na al het harde werken, mag je als winnaar terecht met geheven hoofd én handen, de finish passeren

Jos Verstappen zelf is ook erg tevreden over het hele seizoen. "Het is wel zijn debuutseizoen. En dan al zo sterk uitkomen, dat is gewoon geweldig. Als je naar dit weekeinde kijkt, zie je wat ik bedoel. Niet alleen de kwalificatie tijdtraining, de vrije trainingen en de warming-ups was Max steeds de snelste. Ook de kwalificatie series, de prefinale en de uiteindelijke finale heeft hij gewonnen. Gewoon alles winnen wat er te winnen valt, beter kan het niet! Bovendien had Max waanzinnig goede starts en kon hij zo een belangrijke voorsprong opbouwen aan het begin van elke serie." Ook het hele verloop van het weekeinde op technisch gebied was naar tevredenheid: "We hebben wat dingen kunnen uitproberen, daarom gingen we hier ook heen. En dat is goed gelukt." Toch blijft Jos ook nuchter: "Hoe goed alles ook ging, we mogen niet verslappen. Volgend jaar wordt alles weer anders. In de KF3 gaat men dan met bredere achterbanden rijden en dat verandert alles aan de gedragingen van de kart. Aan ons om daar goed op in te spelen, zodat we snel kunnen blijven."

Max zal volgend jaar opnieuw in de KF3 uitkomen. De categorieën zijn leeftijd gebonden en Max is met zijn dertien jaar nog net te jong voor een overstap naar de hoger gelegen categorieën. Dat we in de toekomst ongetwijfeld ook daar van Max zullen horen, is zeker.

Uitslagen (zondag) van de WSK Nations Cup (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie serie (A-D)
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale

Ron Lem