scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel jongste Formule 1 wereldkampioen ooit

Gepubliceerd op 14 november 2010 door Ron Lem

Op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi werd vandaag de laatste race van het Formule 1 seizoen 2010 verreden. Met recht een dubbele strijd, want niet alleen stond de winst van deze Grand Prix op het verlanglijstje van de coureurs, de strijd om de wereldtitel 2010 was bij de start ook nog steeds onbeslist. Grote kanshebbers voor de wereldtitel waren Alonso, Webber, Vettel en Hamilton. Het was dus van het begin af aan duidelijk dat er hard om de titel zou moeten worden gestreden. Een strijd die uiteindelijk in het voordeel van Sebastian Vettel zou uitpakken. Hij won niet alleen de Grand Prix van Abu Dhabi, maar werd daarmee tevens de wereldkampioen van de Formule 1 in 2010. En alsof dat niet genoeg is, blijkt Vettel - met zijn 23 jaar - ook nog eens de jongste wereldkampioen ooit.

Vettel startte zijn race vanaf de pole positie. Daarmee was hij al duidelijk in het voordeel ten opzichte van teamgenoot Mark Webber, die vanaf de vijfde positie zou starten. Fernando Alonso was in deze race de meest geduchte concurrent en startte vanaf de derde positie, achter Hamilton op de tweede. Daarmee lagen de kansen voor Alonso om Vettel van de titel af te houden dan ook erg goed.


Vettel geniet van zijn welverdiende zege

Toen de race van start ging, kwam het hele veld goed weg en ging massaal de eerste bochten in. In de vijfde bocht gaat het echter mis als Michael Schumacher op het gladde deel van de baan belandt en daar in een spin achterstevoren komt te staan. Liuzzi kon dit niet meer ontwijken en parkeerde zijn bolide bovenop die van Schumacher. Voor beide heren einde race. Uiteraard leverde dit een safety car situatie op, waardoor het hele veld de eerste zes ronden zeer dicht op elkaar zou komen te zitten. Slechts enkelen maakten gebruik van de situatie om meteen van de zachte band op een harde over te gaan, maar daarbij waren geen rijders die van belang waren voor de wereldtitel.


Het moment van Schumacher en Liuzzi, die hiermee hun race konden staken

In de zesde ronde gaat de safety car naar binnen en kan het veld weer van start, waarbij Vettel meteen een flinke voorsprong pakt op Hamilton. Hamilton kwam vlak daarvoor bijna langszij bij Vettel op een punt waar dit nog niet mocht, en moest zich laten terugzakken op het moment dat Vettel vol gas er vandoor ging. Vanaf dit moment is Vettel ontketend en rijdt de ene na de andere snelste rondetijd. Hamilton volgt dit voorbeeld en weet het gat naar Vettel op maximaal twee seconden te houden. In de elfde ronde moet Mark Webber met beschadigde achterbanden naar binnen en verliest daarmee – mede doordat het veld zo dicht op elkaar rijdt – ruim tien plaatsen en valt terug naar plaats zestien. Daarmee zijn voor hem alle kansen op de wereldtitel al zo goed als verkeken.

Ook Fernando Alonso moet door problemen met de banden vroeg stoppen en gaat in de zestiende ronde naar binnen. Voor hem geldt hetzelfde als voor Webber en met eveneens tien plaatsen terugval moet Alonso hard gaan knokken om nog in de punten te komen. Helaas voor Alonso blijkt dat Petrov zich goed breed kan maken op de baan en zo blijft Alonso vele ronden lang steken achter de achtervleugel van de Renault van Petrov. Een rondenlang gevecht met soms fraaie inhaalpogingen tussen beide heren is het gevolg.


Alonso ziet zich vele ronden lang veroordeeld tot het bestuderen van Petrov's achtervleugel

Gevechten waren er trouwens genoeg op de baan deze laatste race van het jaar. In ronde 25 ziet Kubica eindelijk kans om Kobayashi te passeren en doet dit met een zeer fraaie actie via een buitenbocht. In deze ronde gaat dan ook Vettel naar binnen voor een bandenwissel en daarmee ziet Jenson Button kans de leiding in de race over te nemen. Als op dit moment de race zou worden afgevlagd, zou Alonso de wereldtitel op zijn naam kunnen schrijven. Voor Vettel is het dus zaak om zo snel mogelijk de leiding in de race terug op te eisen, maar Jenson Button blijkt taaier dan gedacht en Vettel moet er hard voor werken deze bij te houden. Pas als Button in ronde 40 eindelijk zijn verplichte bandenwissel inlost, kan hij weer als leider in de race zijn weg vervolgen.

Gedurende de race zijn er ook regelmatig kleine incidentjes met kleine schades. Trulli rijdt in ronde 28 ineens met een zwaar verbogen voorvleugel rond, waarbij de vonken van het wegdek spatten en de Italiaan moet een nieuwe vleugel halen. Alsof dat nog niet genoeg is, verliest hij in de voorlaatste ronde ook nog een zijn hele achtervleugel. De stukken die daarvan op de baan belanden, vormen zelfs nog even een bedreiging voor Vettel, die een vrij fors brokstuk gelukkig nog weet te ontwijken. Heel spannend wordt het tenslotte nog even als Robert Kubica, bij het uitrijden van de pitlane, vierwiels over een lijn gaat. Gelukkig voor Kubica wordt er voor deze situatie geen straf uitgedeeld en kan hij zijn race op een fraaie vijfde plaats vervolgen. Als dan tenslotte de zwart-wit geblokte vlag zwaait, is het Vettel die uitzinnig van vreugde met het wereldkampioenschap 2010 op zak, als jongste wereldkampioen in de Formule 1 ooit, het podium kan betreden.

De uitslag van de Grand Prix van Abu Dhabi:

   Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  5 Sebastian Vettel    RBR-Renault           55 -  
 2  2 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      55 +10.1 secs  
 3  1 Jenson Button       McLaren-Mercedes      55 +11.0 secs  
 4  4 Nico Rosberg        Mercedes GP           55 +30.7 secs  
 5 11 Robert Kubica       Renault               55 +39.0 secs 
 6 12 Vitaly Petrov       Renault               55 +43.5 secs 
 7  8 Fernando Alonso     Ferrari               55 +43.7 secs 
 8  6 Mark Webber         RBR-Renault           55 +44.2 secs 
 9 17 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           55 +50.2 secs 
10  7 Felipe Massa        Ferrari               55 +50.8 secs 
11 22 Nick Heidfeld       BMW Sauber-Ferrari    55 +51.5 secs 
12  9 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     55 +57.6 secs 
13 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  55 +58.3 secs 
14 23 Kamui Kobayashi     BMW Sauber-Ferrari    55 +59.5 secs 
15 16 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           55 +63.1 secs 
16 10 Nico Hulkenberg     Williams-Cosworth     55 +64.7 secs 
17 19 Heikki Kovalainen   Lotus-Cosworth        54 +1    Lap
18 25 Lucas di Grassi     Virgin-Cosworth       53 +2    Laps 
19 21 Bruno Senna         HRT-Cosworth          53 +2    Laps 
20 20 Christian Klien     HRT-Cosworth          53 +2    Laps
21 18 Jarno Trulli        Lotus-Cosworth        51 +4    Laps
-- 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       43 +12   Laps
--  3 Michael Schumacher  Mercedes GP            0 +55   Laps
-- 15 Vitantonio Liuzzi   Force India-Mercedes   0 +55   Laps  

Ron Lem