scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Red Bull wint constructeurstitel in Brazilië

Gepubliceerd op 07 november 2010 door Geert van Dijk

Dit weekend werd de F1 Grand Prix van Brazilië verreden. De zaterdag eindigde verrassend; in de kwalificatie pakte Nico Hulkenberg de pole positie. Aan het feit dat het voor Williams 100 Grand Prix geleden is - Nick Heidfeld zette in 2005 op de Nürburgring voor het laatst een Williams op pole – valt af te leiden dat dit een unieke prestatie was van de jonge Duitser. Op zondag, wanneer de punten te verdelen zijn, nam Hulkenberg zijn vertrouwde plek weer in en finishte als achtste. Ook Vettel nam een hem vertrouwde plek in, hij won de wedstrijd.

Lang kon Hulkenberg niet van zijn eerste plaats genieten. Direct na de start van de Grand Prix zet Vettel zijn Red Bull naast de Williams van Hulkenberg. Bij het ingaan van bocht een leidt hij de race gevolgd door Hulkenberg en Webber. Drie bochten verder volgt Mark Webber het voorbeeld van zijn teamgenoot en pakt de tweede positie in de race.
Één pechvogel maakt de start niet mee zoals hij zelf wilde. De auto van Klien heeft een technisch probleem. Als de race een aantal ronden onderweg is kan uiteindelijk ook de Oostenrijker er deel aan nemen.
Vooraan het veld ontspint zich ondertussen een fel gevecht tussen Alonso en Hamilton om P3. Door zware druk van de Spanjaard maakt Lewis een klein foutje. Hier komt direct de grote klasse van Alonso boven drijven, hij ziet de - uiterst kleine - mogelijkheid en gaat met een schitterende manoeuvre aan de Brit voorbij. In ronde vier begint Fernando aan te dringen bij Hulkenberg. Een kat en muis spel ontspint zich tussen de twee kemphanen, ze moeten echter beiden op hun hoede zijn want Hamilton zit achter ze op het vinkentouw. Uiteindelijk verschalkt de Spanjaard de jonge Duitser in de zevende ronde na een foutje van de laatstgenoemde.


Hulkenberg ingehaald door Vettel

In de twaalfde ronde komt Button als eerste naar binnen voor zijn reguliere pitstop. Hij gaat over op de harde band om daarmee de race uit te rijden. In ronde veertien komt Massa ongepland voor de tweede keer de pitstraat in, hij vertrekt weer op een nieuw setje harde banden. Later zou blijken dat Massa's rechtervoorwiel niet goed vast zat. In ronde 21 pit Hamilton tegelijk met Schumacher. Als de Engelsman terugkomt op de baan ligt hij maar net vóór Button. Dit laat zien dat de pitstopstrategie van de regerend wereldkampioen hem geen windeieren heeft gelegd. Alonso wisselt in ronde 25 van banden, de Spanjaard komt voor Nico Rosberg terug op de baan en behoudt derhalve zijn derde positie. Vettel en Webber volgen dit voorbeeld. Het eindresultaat is dat de rangschikking aan de kop van de race ongewijzigd blijft.

In ronde 35 probeert Barrichello Alguersuari in te halen. De Spanjaard deelt echter geen cadeautjes uit, in tegendeel. Het eindresultaat van de actie is dat de Braziliaan met een lekke linkervoorband de pitstraat moet opzoeken. Een paar ronden later krijgt Webber, die op Vettel aan het inlopen is, te horen dat zijn remmen te heet worden en hij het iets kalmer aan moet doen. In ronde drieënveertig wordt de auto van Di Grassi achteruit de garage ingereden. Dit betekent echter niet dat de werkdag voor hem erop zit. Nadat er aan de auto gewerkt is, neemt de Braziliaan weer plaats achter het stuur om in ronde 48 zijn race te vervolgen.
Ronde 51 brengt pas weer enig spektakel in de race. Liuzzi crasht hard in bocht twee en de safety car komt naar buiten. Van deze situatie maken een aantal mensen gebruik om nieuwe banden te halen. Onder hen Hamilton - hij laat een vers setje harde banden monteren - en Button. De laatstgenoemde geeft de voorkeur aan de zachte band. Omdat de positie van de beide McLaren's op de baan gunstig is, behouden beide coureurs hun positie van vóór de pitstop. De safety car heeft het veld weer in elkaar gedrukt. Het gevolg hiervan is dat nadat deze verdwenen is diverse coureurs elkaar proberen in te halen. Een van deze acties is de geslaagde poging van Sutil op Buemi, de Duitser laat hierbij zien dat echte gevechten op de baan wel degelijk mogelijk zijn.
Uiteindelijk verandert er in de volgorde vooraan niets meer. Vettel rijdt als eerste onder de finishvlag door gevolgd door Webber, Alonso en Hamilton. Het zijn ook deze vier heren die in de laatste ronde in Abu Dhabi uiteindelijk uit gaan maken wie aan het eind van dit seizoen de Formule 1 wereldkampioen genoemd mag worden.


Red Bull team heeft feestje te vieren

Één feestje wordt er vanavond al wel gevierd. Met de eerste en tweede plek voor de auto's van Red Bull sleept dit team voor het eerst in haar bestaan de constructeurstitel in de wacht.

Uitslag van de GP van Brazilië:

   Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  5 Sebastian Vettel    RBR-Renault           71 -
 2  6 Mark Webber         RBR-Renault           71 +4.2  secs
 3  8 Fernando Alonso     Ferrari               71 +6.8  secs
 4  2 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      71 +14.6 secs
 5  1 Jenson Button       McLaren-Mercedes      71 +15.5 secs
 6  4 Nico Rosberg        Mercedes GP           71 +35.3 secs
 7  3 Michael Schumacher  Mercedes GP           71 +43.4 secs
 8 10 Nico Hulkenberg     Williams-Cosworth     70 +1  Lap
 9 11 Robert Kubica       Renault               70 +1  Lap
10 23 Kamui Kobayashi     BMW Sauber-Ferrari    70 +1  Lap
11 17 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           70 +1  Lap
12 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  70 +1  Lap
13 16 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           70 +1  Lap
14  9 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     70 +1  Lap
15  7 Felipe Massa        Ferrari               70 +1  Lap
16 12 Vitaly Petrov       Renault               70 +1  Lap
17 22 Nick Heidfeld       BMW Sauber-Ferrari    70 +1  Lap
18 19 Heikki Kovalainen   Lotus-Cosworth        69 +2  Lap
19 18 Jarno Trulli        Lotus-Cosworth        69 +2  Laps
20 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       69 +2  Laps
21 21 Bruno Senna         HRT-Cosworth          69 +2  Laps
22 20 Christian Klien     HRT-Cosworth          65 +6  Laps
-- 25 Lucas di Grassi     Virgin-Cosworth       62 +9  Laps
-- 15 Vitantonio Liuzzi   Force India-Mercedes  49 +22 Laps 

Geert van Dijk