scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Alonso overwint op Monza

Gepubliceerd op 12 september 2010 door Ron Lem

Fernando Alonso is de overwinnaar van de Grand Prix van Italië, die op het circuit van Monza werd verreden. Na een lange strijd en een snelle pitstop, sleepte Alonso voor het team van Ferrari voor eigen publiek de overwinning in de wacht. Lange tijd was het twijfelachtig of Alonso, die toch vanaf de pole van start ging, als eerste zou finishen.

Jenson Button was bij de start sneller weg en zag kans gedurende lange tijd als leider van de strijd zijn rondjes te draaien. Alonso had na een kort gevecht met Button, waarbij beide heren elkaar licht raakten, het nakijken en moest zelfs in de eerste bocht nog oppassen dat teamgenoot Massa hem ook niet voorbij zou komen. Na enkele lichte tikjes van banden tegen banden, koos Massa eieren voor zijn geld en Alonso kon als tweede de strijd vervolgen. Jenson Button verspeelde bij de acties in de eerste bocht een stukje bargeboard, maar dit weerhield hem er niet van de leiding van de race te behouden.

Minder goed ging de start voor Hamilton, die als vierde achter Massa aanging. Halverwege de eerste ronde gaat het mis als Hamilton probeert Massa langs een binnenbocht in te halen. Massa verdedigt zijn lijn en toucheert met zijn linker achterwiel het rechtervoorwiel van Hamilton. Dat wiel kan hier niet tegen en de ophanging breekt. Voor Hamilton einde race, want een bocht later stuurt de wagen alleen nog maar rechtuit en Hamilton belandt in de grindbak.


Veel duwen in de eerste bocht

In de volgende rondes ontspint zich een rustige strijd waarbij Webber kans ziet Schumacher te passeren. Voor Bruno Senna is dan in de veertiende ronde de race over als hij zijn wagen met pech aan de kant moet zetten. In ronde 21 roept Vettel, die op de zevende positie rijdt, paniekerig dat zijn motor hapert. Zijn rondetijd loopt ver terug en Webber, die direct achter Vettel rijdt, maakt hier gebruik van en passeert hem. Direct daarna lijken de motorproblemen weer verdwenen en kan Vettel goed bij Webber aansluiten.

In de 23e ronde wordt Alguesuari een drive-through penalty opgelegd wegens het meerdere malen afsnijden van de chicane. Veel nadeel heeft hij er niet van en kan gewoon na de drive-through zijn weg vervolgen, met slechts meer afstand ten opzichte van zijn voorganger. Als in ronde 29 Yamamoto zijn pitstop maakt, rijdt deze te vroeg weg. Een monteur die met zijn boordradio bezig was hangt nog half in de cockpit als Yamamoto gas geeft. De monteur raakt gewond en daarop wordt de pitlane gesloten. Pas vijf ronden later, als de monteur met een ambulance is afgevoerd, wordt de pitlane weer geopend. Vanaf dat moment gaan de rijders uit de top tien hun stops maken. In ronde 39 is dan de stop van Jenson Button. Door deze stop raakt Button de leiding in de race kwijt. Fernando Alonso, die op slechts een seconde achterstand reed, ziet kans een snellere stop te maken dan Button, en daardoor voor Button de pitlane uit te komen. Vanaf dat moment is Alonso duidelijk de snellere coureur en weet tot het einde van de strijd zijn leiding in de race te behouden.


Podium Monza 2010

Mark Webber heeft intussen duidelijk moeite met het rijgedrag van Hulkenberg. Via de boordradio laat Webber weten dat Hulkenberg zijn positie verdedigt door af en toe chicanes af te snijden. Pas ronden later, in de 50e ronde, ziet Webber kans Hulkenberg via de buitenbocht in te halen en bij de volgende bocht uit te remmen. Vettel heeft intussen nog geen pitstop gemaakt en is daardoor opgeklommen tot de vierde positie. Pas in de finale ronde maakt hij zijn eerste pitstop, en heeft daarbij voldoende afstand ten opzichte van de op de vijfde positie rijdende Rosberg, om de vierde positie te behouden. Een verrassend goed resultaat, temeer daar zijn motor eerder tijdens de race zo slecht gelopen had. Voor Trulli was de race over op het moment dat hij zijn wagen, in de 49e ronde, met opgeblazen motor aan de kant moest zetten. Verdere uitvallers zijn Di Grassi en Kobayashi.

De uitslag van de GP van Italie:

   Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  8 Fernando Alonso     Ferrari               53 -  
 2  1 Jenson Button       McLaren-Mercedes      53 +2.9  secs  
 3  7 Felipe Massa        Ferrari               53 +4.2  secs  
 4  5 Sebastian Vettel    RBR-Renault           53 +28.1 secs 
 5  4 Nico Rosberg        Mercedes GP           53 +29.9 secs  
 6  6 Mark Webber         RBR-Renault           53 +31.2 secs  
 7 10 Nico Hulkenberg     Williams-Cosworth     53 +32.8 secs  
 8 11 Robert Kubica       Renault               53 +34.0 secs  
 9  3 Michael Schumacher  Mercedes GP           53 +44.9 secs 
10  9 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     53 +64.2 secs 
11 16 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           53 +65.0 secs 
12 15 Vitantonio Liuzzi   Force India-Mercedes  53 +66.1 secs 
13 12 Vitaly Petrov       Renault               53 +78.9 secs 
14 22 Pedro de la Rosa    BMW Sauber-Ferrari    52 +1    Lap 
15 17 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           52 +1    Lap 
16 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  52 +1    Lap 
17 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       51 +2    Laps
18 19 Heikki Kovalainen   Lotus-Cosworth        51 +2    Laps
19 20 Sakon Yamamoto      HRT-Cosworth          51 +2    Laps
20 25 Lucas di Grassi     Virgin-Cosworth       50 +3    Laps
-- 18 Jarno Trulli        Lotus-Cosworth        46 +7    Laps
-- 21 Bruno Senna         HRT-Cosworth          11 +42   Laps 
--  2 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes       0 +53   Laps 
-- 23 Kamui Kobayashi     BMW Sauber-Ferrari     0 +53   Laps  

Ron Lem