scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Webber heer en meester in GP van Hongarije

Gepubliceerd op 01 augustus 2010 door Niels Hendrix

Mark Webber heeft met een overtuigende zege in de Hongaarse Grand Prix de leiding in het Formule 1 kampioenschap overgenomen. De Australiër viel bij de start terug tot de derde plek achter zijn Red Bull teamgenoot Sebastian Vettel en de Ferrari van Fernando Alonso. Maar een combinatie van een perfecte strategie en een niet te evenaren snelheid halverwege de race, hielpen hem om Alonso bij het vallen van de vlag met zeventien seconden te verslaan.

Het moment dat de safety car in de vijftiende ronde de baan op kwam, was van doorslaggevende betekenis in de overwinning van Webber. Terwijl er rotzooi op de baan werd opgeruimd, ging bijna het voltallige veld naar binnen voor hun verplichte bandenwissel. Red Bull zette een – achteraf gezien – strategische meesterzet door Webber door te laten rijen en zo de leiding over te laten nemen. Toen de race weer werd hervat, leidde de Australiër voor Vettel, Alonso, Lewis Hamiltons McLaren en Felipe Massa's Ferrari, wetende dat hij een gat zou moeten slaan om zijn bandenwissel daarna zonder plaatsverlies te kunnen plegen.

Zijn taak werd een stuk makkelijker toen Vettel een drive-through penalty kreeg opgelegd, omdat hij tijdens de neutralisatie niet binnen tien autolengtes achter zijn teammate bleef rijden. Daardoor viel de Duitser terug naar P3 achter Alonso.
Tegen de tijd dat Webber eindelijk zijn pitstop maakte (in de 43e ronde), had hij een voorsprong van 23 seconden en dat bleek genoeg om de leidende positie te houden voor de Ferrari van Alonso. Tot aan de finish ging hij aan de leiding en daarmee scoorde Webber zijn vierde winst van het seizoen.


Webber besefte dat de omstandigheden hem gunstig gezind waren in Hongarije


Hamilton werd ridder te voet

Hamilton had de pech om uit te vallen met een defecte versnellingsbak. Daarmee neemt Webber nu de leiding in het kampioenschap over met vier punten voorsprong op de Brit.
Massa kon op de Hungaroring het tempo van de top drie niet bijbenen en kwam als vierde over de streep. De Renault coureur Vitaly Petrov reed een sterke race en pakte met de vijfde plek zijn hoogste finishpositie in zijn carrière, voor Nico Hulkenberg (Williams).

Tijdens de enorme drukte in de pitstraat na het inzetten van de safety car onstonden er gevaarlijke situaties. Robert Kubica werd na zijn stop door het Renault team weggestuurd maar vond de Force India van Adrian Sutil op zijn pad. Door de crash viel Sutil meteen uit en Kubica – die voor het incident een stop & go penalty van tien seconden kreeg – parkeerde zijn auto enkele ronden later in de garage.
Ook Mercedes blunderde tijdens deze hectiek. Nico Rosberg verloor namelijk luttele meters na vertrek bij zijn team het rechterachterwiel, dat vervolgens met een verschrikkelijke snelheid dwars door de pitstraat ging en daarbij opzij springende monteurs op een haar na raakte.
Zowel Renault als Mercedes moeten deze blunders met een boete van $50.000 van de FIA bekopen.

In een van de laatste ronden van de race liet Michael Schumacher zien als oude vos zijn streken nog niet verleerd te zijn. Op de tiende plaats liggend, stond hij onder druk van Barrichello, die op dat moment beter rubber onder zijn auto had liggen. De Braziliaan liep in en slipstreamde voorbij de Duitser, die hem vervolgens bijna de muur in reed. Barrichello was na afloop witheet over deze actie van Schumacher en de race stewards zullen het gebeurde nog onder de loep nemen. De inhaalactie van Barrichello slaagde wel en hij pakte met P10 het laatste puntje.

De uitslag van de GP van Hongarije:

   Nr Coureur             Team                     Tijd 
 1  6 Mark Webber         RBR-Renault           70 1:41:05.571
 2  8 Fernando Alonso     Ferrari               70 +17.8 secs
 3  5 Sebastian Vettel    RBR-Renault           70 +19.2 secs
 4  7 Felipe Massa        Ferrari               70 +27.4 secs
 5 12 Vitaly Petrov       Renault               70 +73.1 secs
 6 10 Nico Hulkenberg     Williams-Cosworth     70 +76.7 secs
 7 22 Pedro de la Rosa    BMW Sauber-Ferrari    69 +1 Lap
 8  1 Jenson Button       McLaren-Mercedes      69 +1 Lap
 9 23 Kamui Kobayashi     BMW Sauber-Ferrari    69 +1 Lap
10  9 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     69 +1 Lap
11  3 Michael Schumacher  Mercedes GP           69 +1 Lap
12 16 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           69 +1 Lap
13 15 Vitantonio Liuzzi   Force India-Mercedes  69 +1 Lap
14 19 Heikki Kovalainen   Lotus-Cosworth        67 +3 Laps
15 18 Jarno Trulli        Lotus-Cosworth        67 +3 Laps
16 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       67 +3 Laps
17 21 Bruno Senna         HRT-Cosworth          67 +3 Laps
18 25 Lucas di Grassi     Virgin-Cosworth       66 +4 Laps
19 20 Sakon Yamamoto      HRT-Cosworth          66 +4 Laps
--  2 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      23 +47 Laps
-- 11 Robert Kubica       Renault               23 +47 Laps
--  4 Nico Rosberg        Mercedes GP           15 +55 Laps
-- 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  15 Accident
-- 17 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari            1 +69 Laps

Niels Hendrix