Max de snelste bij KF3 kwalificaties in Millville

Gepubliceerd op 31 juli 2010 door Niels Hendrix

Max Verstappen heeft zich op zaterdag in Millville (in de Verenigde Staten), waar de internationale karttop is neergestreken voor de tweede ronde van de WSK World Series, van de beste uitgangspositie voor de prefinale verzekerd. Na een sterke kwalificatie tijdtraining werd de CRG-Maxter fabrieksrijder respectievelijk eerste, tweede en eerste in zijn kwalificatie series. Dat levert hem de eerste startplek op voor de eerste van de twee finale races op zondag.

Zaterdagochtend plaatselijk tijd – hier in Nederland door het tijdsverschil dus al laat in de middag – treedt Max aan voor de kwalificatie tijdtraining. In de slechts tien minuten dat het 29-koppige KF3 veld de tijd heeft om een rondetijd neer te zetten, gaat het gevecht om de beste uitgangspositie tussen Max en de Spanjaard Hiltbrand. Om en om verbeteren ze zichzelf en met het vallen van de vlag wordt Max nog net afgetroefd door de Kosmic rijder.
Daardoor start Max in de eerste van de drie kwalificatie series vanaf de tweede plek. De resultaten van alle drie de kwalificatie series bijeen genomen, zijn bepalend voor de startopstelling van de prefinale, die op zondag verreden wordt.

De eerste kwalificatie serie, een korte race van zeven ronden, verloopt optimaal. Direct nadat de lichten op groen gaan, grijpt Max zijn kans en neemt hij vanaf de tweede plek de leidende positie over. Zonder problemen finisht hij voor Hiltbrand, die dit weekend sterk voor de dag komt.
In de tweede kwalificatie serie mag Max vanaf de eerste plaats van start. Helaas weet hij zijn voorsprong, die hij in de eerste ronden opbouwt, niet te behouden en ziet hij in de laatste meters van de laatste ronde Hiltbrand langszij komen. Een tweede plek is dus zijn deel.


Max wint met een minimal verschil


Ook onder druk houdt Max het hoofd koel

Startend vanaf P2 in de derde en laatste kwalificatie serie pakt Max weer meteen de koppositie. Ook nu volgt Hiltbrand in zijn kielzog en wanneer het zwart/wit geblokt valt, komen ze letterlijk zij aan zij over de streep. Een fotofinish, die Verstappen junior met een voorsprong van negentien duizendste van een seconde wint!
Daarmee heeft Max de pole positie veroverd voor de prefinale. Naast hem start Hiltbrand en op de derde plek staat de Rus Orudzhev.

Max is natuurlijk tevreden met de goede resultaten op zaterdag: "Het ging niet slecht met twee keer winst." Je hebt er wel hard voor moeten vechten! "Ja, dat klopt. Achter mij konden ze dan ook profiteren van mijn slipstream. In de laatste kwalificatie serie had de concurrentie ook nog nieuwe banden, terwijl ik op gebruikte reed." Max vervolgt: "Mijn CRG-Maxter kart heeft wat meer trekkracht dan die van Hiltbrand, die wat harder op het rechte stuk gaat. Daarom kon hij langs me komen, maar net niet er voorbij."
Aan de tijden te zien, is de derde sector lastig. Klopt dat? "Ja, daar gaat het wat minder. Dat komt volgens mij omdat we een wat grotere tandwielverhouding hebben. Daar werken we aan om dat te verbeteren." Net als Jos is ook Max dus altijd bezig om harder te gaan, ondanks zijn pas 12-jarige leeftijd.

Zondag breekt de dag aan waarop punten voor het kampioenschap vergaard kunnen worden. Na deze tweede ronde is er alleen nog een weekend in Egypte, dus een goede score in de Verenigde Staten kan van doorslaggevende betekenis zijn.
Zondag om 15.10 uur (Nederlandse tijd) mag Max warm draaien tijdens de warming-up. Om 18.30 uur staat de prefinale op het programma en om 21.50 uur de finale. Beide finales gaan over ruim 21 kilometer.

Uitslagen (zaterdag) van de 2e ronde van de WSK World Series 2010 (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining
Uitslag van kwalificatie serie 1
Uitslag van kwalificatie serie 2
Uitslag van kwalificatie serie 3
Totaaluitslag van de kwalificatie series

Niels Hendrix