Ferrari schuldig; $100.000 boete en naar WMSC

Gepubliceerd op 25 juli 2010 door Niels Hendrix

De FIA heeft gemeld dat het World Motor Sport Council (WMSC) gaat bekijken of Ferrari nog meer sancties opgelegd moet krijgen na het geven van teamorders tijdens de Duitse Grand Prix. Het Italiaanse team is daar aan schuldig bevonden en heeft meteen een boete van $100.000 gekregen voor haar acties.
Alonso kreeg de overwinning in Hockenheim geschonken in de 48e ronde, nadat zijn Ferrari teamgenoot Massa de leiding opofferde, vlak nadat het team de Braziliaan had verteld dat hij langzamer was dan Alonso die achter hem reed.

Hoewel Ferrari beweerde dat het geen teamorder gegeven had en Massa slechts van informatie had voorzien, zagen de race stewards bij de GP van Duitsland dat anders. Net zoals vrijwel iedereen in de paddock overigens. Na teambaas Stefano Domenicali en teammanager Massimo Rivola op het matje geroepen te hebben en Alonso en Massa gesproken te hebben over het opmerkelijke incident, beslisten de race stewards dat de reglementen geschonden waren.
De artikelen 39.1 en 151c, dat wil zeggen het verbod op teamorders en het in diskrediet brengen van de sport, waren overtreden. De straf bestaat uit een boete van $100.000 maar daarnaast gaat ook de FIA World Motorsport Council zich nu over de zaak buigen. Vooral voor dat laatste zal Ferrari nu vrezen.

Niels Hendrix