Max bij finale EK in Genk

Gepubliceerd op 08 juli 2010 door Niels Hendrix

Niet alleen voor het Nederlands voetbalelftal staat er zondag een allesbeslissende wedstrijd op het programma. Ook Max staat namelijk in een finale. Op zijn thuiscircuit in Genk (België) kan het 12-jarige karttalent dit jaar na de WSK Euro Series titel nu Europees kampioen worden.
Begin juni werd Max na vijf raceweekenden al kampioen in de KF3 klasse van de WSK Euro Series en komend weekend staat de titel in het CIK-FIA European Championship (KF3) op het spel.
De opzet van het Europese kampioenschap dat door de CIK-FIA georganiseerd wordt, maakt dat het een moeilijk te veroveren titel is. Alles hangt namelijk van de laatste finale race op Genk af. Dat is de enige uitslag die het kampioenschap bepaald.

De eerste horde die Max als CRG fabriekscoureur moest overwinnen om komend weekend in Genk te mogen starten, was de kwalificatieronde. Daarvoor moest Verstappen junior begin mei naar het Deense Thy-Hanstholm afreizen. Daar stonden 65 deelnemers in de KF3 klasse voor de Noordelijke regio. Tegelijkertijd stonden er net zoveel coureurs in Groot-Brittannië (regio West) en Duitsland (regio Centraal) aan de start. Max werd tweede in Denemarken en verdiende daarmee doorgang tot het finaleweekend in Genk.
Het enorme startveld is voor komend weekend teruggebracht tot 86 deelnemers, die allen van een Europese titel dromen. De kleinste tegenslag kan bij het bereiken van dat doel al funest zijn.


Max wordt bijgestaan door Jos


Let op: Max rijdt komende dagen met startnummer 108

Het is dus zaak om vanaf de eerste vrije training en de kwalificatie tijdtraining (op vrijdag) scherp te zijn. Daarna volgen op zaterdag en zondag voor iedere coureur vier kwalificatie series. Deze korte races op het 1360 meter lange circuit gaan over acht ronden en dunnen het veld uit tot 34 deelnemers. Hoe beter je het in de kwalificatie series doet, hoe verder naar voren op de grid je mag starten in de prefinale (twaalf ronden), die zondag om 14.15 uur aanvangt. Twee uur later gaat het licht op groen voor de allesbeslissende KF3 finale, die negentien ronden telt. Het is de enige race van het hele weekend die de winnaar met de CIK-FIA European Championship titel zal belonen. Net als bij het WK voetbal is er bij dit EK karting dus maar één wedstrijd die uiteindelijk telt.

Vader Jos, die tijdens zo'n weekend vooral monteur en coach Jos is, heeft er alle vertrouwen in dat Max een goede kans maakt. Dit ondanks een moeizaam raceweekend begin mei op Genk, toen Max derde en tweede werd in de finales. De kart gleed toen teveel.
"Het ging toch niet geweldig, de laatste keer op Genk?", leggen we Jos voor. "Maar nu wel. Let maar op", antwoordt Jos resoluut. "Motorisch gezien hebben we het nu een stuk beter voor elkaar dankzij de leverancier Maxter. Dat was één van de problemen die we toen hadden. En we hebben ook nog andere vorderingen gemaakt."

Niels Hendrix