scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max tweede in finale WSK World Series te Portimao

Gepubliceerd op 03 juli 2010 door Niels Hendrix

Na zijn fantastische resultaten tijdens de kwalificatie series in Portimao, heeft Max vandaag de prefinale en finale van de WSK World Series 2010 (klasse KF3) verreden. Max mocht op het nieuwe kartcircuit in Portugal, door zijn snelle tijden gisteren, starten vanaf de pole positie.
Zoals het een echte Verstappen betaamt, is Max bij de start snel weg en al binnen enkele rondes weet hij de afstand tot de nummer twee tot een ruime seconde op te bouwen. Zijn directe concurrent Visoiu uit Roemenië, valt al in de eerste ronde terug van de tweede naar de vijfde positie en heeft moeite het veld weer in te halen. Het is dan ook de Italiaan Fioravanti die als tweede achter Max aangaat, maar hem domweg niet bij blijkt te kunnen houden.

Dat het moordende tempo van de ontketende Max te veel is voor Fioravanti blijkt wel als de voorsprong na de negende ronde met tiendes per ronde oploopt. Max wil graag winnen en houdt zijn tempo heel gelijkmatig tot de zwart-wit geruite vlag valt.
Ondanks dat er eigenlijk geen dreiging meer is, spaart Max banden noch kart en maakt hele snelle rondetijden. Max finisht dan ook als eerste en mag in de finale opnieuw van pole positie vertrekken.


Max uiterst links, Visoiu uiterst rechts

Ook in de finale toont Max zich een snelle rijder. De eerste vijf ronden rijdt hij op kop, maar Visoiu is ook snel en weet toch steeds dichterbij te komen. Het slipstreamen helpt hem daar behoorlijk bij en in de vijfde ronde ziet Visoiu kans Max voorbij te gaan. Max zet alles op alles en rijdt ronde na ronde in het kielzog van de Roemeen, maar net als de kans zich voordoet Visoiu voorbij te steken, wordt de gele vlag gezwaaid en mag er niet meer worden ingehaald. Het is Toril Boquoi die hard van de baan gaat en daarmee deze voor Max ongunstige situatie veroorzaakt. De ambulance wordt erbij geroepen maar gelukkig kan Toril Boquoi op eigen kracht het strijdtoneel verlaten. Helaas voor Max duurt de gele vlag situatie tot het eind van de finale en zo komt Max dan als tweede over de finish.

"Het ging heel goed vandaag", laat Jos ons weten, terwijl hij met Max en kart onderweg naar huis is. "Maar in de finale werd Max ingehaald. Er waren er een paar die ontzettend hard gingen op het rechte stuk. Ik had ook al het idee dat Max voorbij gestoken kon worden. Ik zei nog tegen hem dat het niets uitmaakte als dat zou gebeuren. Dat Max er dan maar achter moest blijven hangen en in de laatste twee ronden de koppositie weer terug moest pakken, zodat hij daarna zelf niet meer ingehaald kon worden."
Jos had het met zijn jarenlange race-ervaring perfect door, want exact die situatie ontspon zich. Alleen mocht er door de onvoorziene neutralisatie niet meer ingehaald worden. Helaas voor Max, kunnen we wel stellen.
"We hadden kunnen winnen, want we waren gewoon snel", vervolgt Jos. "Maar door het lange rechte stuk, waar constant werd geslipstreamd, was het niet gunstig om op kop te rijden. Tenzij je een gat had geslagen."
"Max heeft alle series gewonnen en ook de prefinale gewonnen. Alleen de finale won hij net niet, omdat die gele vlag situatie zich voordeed. Dan is het balen als je niet wint. Maar ook dat hoort bij het racen."

Met deze nog altijd zeer goede score tijdens de eerste ronde komt Max met 60 punten op de tweede plaats in het algemeen klassement te staan, direct achter Visoiu die 63 punten heeft. De tweede ronde van de WSK World Series vindt plaats in de Verenigde Staten, het derde en laatste weekend is in Egypte.
De hoogtepunten van dit weekend in Portugal worden op zondag 4 juli uitgezonden op Eurosport, tijdens de uitzendingen van het World Touring Car Championship (WTCC).


Max Verstappen, Robert Visoiu en Damiano Fioravanti


Max heeft de eerste "Worldcup" al binnen

Uitslagen (zaterdag) van de 1e ronde van de WSK World Series 2010 (klasse KF3):
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale
Stand WSK World Series 2010 KF3

Ron Lem