scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Ook F-duct voor Hülkenberg

Gepubliceerd op 03 juli 2010 door Niels Hendrix

Tijdens de laatste Formule 1 race, die in Valencia, had teamgenoot Rubens Barrichello een F-duct tot zijn beschikking. Een hulpmiddel dat Nico Hülkenberg moest ontberen.
Al eerder experimenteerde het Williams team met het F-duct systeem. Dat is feitelijk een door de coureur bediende luchthapper, die de luchtstroom naar de achtervleugel onderbreekt en de auto daardoor tijdelijk een hogere topsnelheid heeft.

Williams bracht een nieuwe variant mee naar Valencia en dat werkte uitstekend op de auto van Barrichello. Hülkenberg liet na de vrije training echter de F-duct van zijn FW32 halen.
"Onze F-duct moet je met je been bedienen, maar omdat ik een stuk langer ben dan Rubens, kan ik er niet goed bijkomen", legt Hülkenberg de aard van de praktische problemen op. "We moeten het systeem nu dus veranderen."

In de eerstvolgende race op Silverstone krijgt de 22-jarige Hülkenberg, die twaalf centimeter boven zijn Braziliaanse teamgenoot uitsteekt, weer de F-duct op zijn auto. Hülkenberg hoopt door het snufje wat tijdwinst te boeken in Engeland.
In Valencia kwam de Duitser ook zonder het systeem aan dezelfde rondetijden als zijn teamgenoot, die wel de F-duct tot zijn beschikking had. Het is dus ook maar de vraag of het veel nut heeft.
"Absoluut. Ik weet zeker dat het ons snelheid oplevert. Het kost alleen tijd om het te optimaliseren", aldus Hülkenberg.

Niels Hendrix