Vettel rijdt Red Bull onbedreigd naar podium Valencia

Gepubliceerd op 27 juni 2010 door Ron Lem

Op het circuit van Valancia, Spanje, werd vandaag de Grand Prix van Europa verreden. Onder een stralende zon, in verzengende hitte, werden coureurs en materiaal sterk op de proef gesteld. Al tijdens de kwalificatie werd duidelijk dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden op het stratencircuit. Grootste verrassing van de kwalificatie was Sebastian Vettel die in de allerlaatste minuten nog kans zag de pole position voor zich op te eisen.

Dit bleek een hele goede positie voor de race, want vanaf de start heeft de jonge Duitser de leiding in de wedstrijd voor zich opgeëist en deze niet meer uit handen gegeven. Vettel kwam, zag en overwon! Voor teamgenoot Mark Webber liep de strijd helemaal niet zo best. Webber, startend vanaf de tweede positie, moest al voor de eerste bocht een plaats vrijgeven aan Hamilton die sneller was en bij de bocht Webber geen ruimte liet. Daarbij ontstond in de verwarring een lichte touche tussen beide heren, waarbij de voorvleugel van Hamiltons bolide licht werd beschadigd. Webber had daartegen meer schade en moest helaas de eerste pitstop maken voor nieuwe banden. Daarna kwam Webber terug op positie zes, maar gedurende de volgende ronden bleek de schade nog niet goed verholpen en een tweede stop volgt al snel.


Krap in de eerste bochten

Na ronden vechten wist Webber in de negende ronde vlak achter Kovalainen te komen. Helaas remde deze wat vroeg voor de bocht en kon Webber hem niet meer ontwijken. De aanrijding die volgde gaf de wagen van Webber vleugels en na een flinke luchtreis belandde de wagen zwaar beschadigd in de bandenstapels. Zowel Webber als Kovalainen konden hun race hier opgeven. Gelukkig kwamen beide heren in goede gezondheid uit hun wagens.

Uiteraard volgt een safetycar situatie. Het is evenwel niet duidelijk wie de safetycar nog wel en niet mag passeren. Een aantal coureurs denkt dat de wel erg langzaam rijdende wagen door hen gepasseerd mag worden en doet dit dan ook. Hierbij zou Michael Schumacher kans krijgen de leiding in de wedstrijd over te nemen, maar moet wel nog een pitstop maken. Bij het uitrijden van de pitlane wordt hij echter tegengehouden door een marshall en moet tot zijn zeer grote teleurstelling achteraan aansluiten.

Direct na het verdwijnen van de safety car is iedereen snel weg. Vettel heeft dan nog strak de leiding van de race in handen en wordt nu gevolgd door Hamilton, Kobayashi en Button. Daarachter ontbrandt in de volgende ronden een strijd tussen Barrichello, Kubica en Buemi om de vijfde positie.

In de 25e ronde krijgt Hamilton dan te horen dat hij, vanwege het passeren van de safety car in ronde negen, wordt bestraft met een drivetrough penalty. Als hij dan twee ronden later deze straf opvolgt, blijkt zijn afstand tot Kobayashi groot genoeg om toch zijn tweede positie te behouden. Voor een aantal anderen zou de safety car situatie nog wel grotere gevolgen kunnen hebben. De acties van de heren Button, Barrichello, Hulkenberg, De La Rosa, Petrov, Sutil, Buemi, Kubica en Liuzzi zullen na de race worden onderzocht. Al deze heren zouden net als Hamilton, de safety car onterecht hebben ingehaald. De uitslag van de race komt hiermee in een onzeker daglicht te staan tot de onderzoeken zijn afgerond.

In de laatste ronde is het dan Kobayashi die nog voor enige spanning zorgt. Afgezakt tot een negende positie door een pitstop, ziet hij kans om op het laatste moment nog Alonso en Buemi in te halen. Buemi ziet daarmee zijn beoogde zevende plaats op de finish nog in de allerlaatste bocht aan zijn neus voorbijgaan.


Vettel dolblij met zijn overwinning

De uitslag van de GP van Europa:

  Nr Coureur       Team           Tijd 
 1 5 Sebastian Vettel  RBR-Renault      57 1:40:29.571
 2 2 Lewis Hamilton   McLaren-Mercedes   57 +5.0 secs
 3 1 Jenson Button    McLaren-Mercedes   57 +12.6 secs
 4 9 Rubens Barrichello Williams-Cosworth   57 +25.6 secs
 5 11 Robert Kubica    Renault        57 +27.1 secs
 6 14 Adrian Sutil    Force India-Mercedes 57 +30.1 secs
 7 23 Kamui Kobayashi   BMW Sauber-Ferrari  57 +30.9 secs
 8 8 Fernando Alonso   Ferrari        57 +32.8 secs
 9 16 Sebastien Buemi   STR-Ferrari      57 +36.2 secs
10 4 Nico Rosberg    Mercedes GP      57 +44.3 secs
11 7 Felipe Massa    Ferrari        57 +46.6 secs
12 22 Pedro de la Rosa  BMW Sauber-Ferrari  57 +47.4 secs
13 17 Jaime Alguersuari  STR-Ferrari      57 +48.2 secs
14 12 Vitaly Petrov    Renault        57 +48.2 secs
15 3 Michael Schumacher Mercedes GP      57 +48.8 secs
16 15 Vitantonio Liuzzi  Force India-Mercedes 57 +50.8 secs
17 25 Lucas di Grassi   Virgin-Cosworth    56 +1 Lap
18 20 Karun Chandhok   HRT-Cosworth     55 +2 Laps
19 24 Timo Glock     Virgin-Cosworth    55 +2 Laps
20 21 Bruno Senna     HRT-Cosworth     55 +2 Laps
21 18 Jarno Trulli    Lotus-Cosworth    53 +4 Laps
-- 10 Nico Hulkenberg   Williams-Cosworth   49 Exhaust
-- 19 Heikki Kovalainen  Lotus-Cosworth     8 Accident damage
-- 6 Mark Webber     RBR-Renault      8 Accident 

N.B. Button, Barrichello, Kubica, Sutil, Buemi, De la Rosa, Petrov, Liuzzi en Hulkenberg hebben ieder een tijdstraf van vijf seconden gekregen vanwege te snel rijden tijdens de safety car situatie. Glock heeft een tijdstraf van twintig seconden gekregen vanwege het negeren van blauwe vlaggen.

Ron Lem