Wie is Max Verstappen? CRG interviewt Verstappen junior

Gepubliceerd op 09 juni 2010 door Niels Hendrix

Wie is Max Verstappen? Het Kart CRG Racing team sprak met de officiële CRG Maxter coureur en onbetwiste leider in het WSK Euro Series KF3 kampioenschap.
Het jonge talent – hij moet nog 13 worden – en zoon van voormalig Formule 1 coureur Jos Verstappen is de nieuwe WSK Euro Series kampioen. Hij heeft het seizoen vanaf het begin gedomineerd en staat aan het begin van een mooie toekomst. Zijn droom? De F1 natuurlijk!

Van alle jonge coureurs die in 2010 de opstap naar de WSK Euro Series hebben gemaakt, steekt Max er ongetwijfeld met kop en schouders bovenuit. Van meet af aan liet hij zijn kwaliteiten zien, ondanks zijn jonge leeftijd. Hij wordt dertien op 30 september en mag dit jaar mee doen in de klasse KF3 dankzij nieuwe internationale reglementen.
Als zoon van voormalig F1 coureur Jos Verstappen, die in 1989 de Europees kart kampioen in de 100 ICA was, heeft Max ongetwijfeld het talent van een echte kampioen.

Zijn professionele houding op de paddock wordt vergezeld door een groot zelfvertrouwen. Hij is erg gefocust gedurende een race, zeker wanneer hij kans ziet tot inhalen. Maar tegelijkertijd is hij een begenadigd tacticus, zich volledig bewust hoe gevaarlijk positiewisselingen kunnen zijn, terwijl die een onmiskenbaar ingrediënt zijn in een jonge en levendige categorie als de KF3. Hij is zachtaardig en heeft goede manieren, een groot respect voor zijn tegenstanders maar is tegelijkertijd een buitengewoon vechter. Hij is zonder twijfel een volledig volwassen kampioen!
Dit jaar is zijn debuut in de WSK, na alle junior kampioenschappen waarin hij deelnam in België en Nederland gewonnen te hebben: Mini, Rotax Mini Max, Cadet en KF5. In de KF3 van de WSK liet hij met zijn snelheid zijn tegenstanders geen kans: hij stond praktisch altijd op het podium, zowel in de prefinales als de finales met vijf keer winst uit tien races, twee tweede plaatsten en twee derde plaatsen.

Dit zijn opvallende resultaten, vooral in een listige en veeleisende categorie als de KF3. Met Jos als vader is zijn toekomst al uitgetekend: autoracen ligt om de hoek, de daaropvolgende stap leidt rechtstreeks naar de F1. Wanneer CRG Max vraagt naar zijn toekomstdromen, komt er direct een voor de hand liggend antwoord: "Een Formule 1 coureur zijn!"
Hij heeft maar mooi zijn eerste internationale trofee binnen en reageert als volgt op dit succesvolle seizoen: "Het winnen van het WSK Euro Series kampioenschap is een fantastisch resultaat en ik ben erg blij, zeker omdat het mijn debuutjaar is in een internationaal kampioenschap. Ik moet nog altijd veel leren, maar ben tevreden met hoe het tot nu toe gaat."Had je zulke geode resultaten in de KF3 verwacht?
"Eerlijk gezegd niet in het eerste jaar. Maar na de tests in de winter werd het me duidelijk dat ik goede resultaten kon gaan boeken en op topniveau mee kon racen. Toen kwam de eerste winst en dus kon ik meestrijden voor het kampioenschap."

Wat vind je van het CRG chassis en de Maxter motor waarmee je dit jaar rijdt?
"Het CRG chassis alsook de Maxter motor zijn echt goed. Ik heb geen enkel technisch probleem gehad. Ik denk dat ik zowel het chassis als de motor het hoogst mogelijke cijfer kan geven."

Wat staat er nu voor je op het programma?
"Dit jaar neem ik nog deel in het KF3 European Championship van de CIK-FIA. Ik heb me gekwalificeerd voor de finale ronde op 11 juli in Genk. Daarna volgt er de KF3 WSK World Cup van de CIK-FIA op 12 september in Braga (Portugal). Ook zijn er nog drie weekenden voor de WSK World Series. Ik denk dat ik volgend jaar ook nog in de KF3 klasse rijd, vanwege mijn jonge leeftijd. Daarna zal m'n vader me wel meteen in de categorie Super KF laten rijden."

Hoe belangrijk is je vader voor jouw resultaten?
"Hij is fundamenteel. Hij helpt me enorm: hij is een rots in de branding! Hij assisteert me op de baan gedurende elke fase van de race en geeft me veel aanwijzingen."

Welke overwinning in het WSK staat je het meeste bij?
"De winst in Spanje, op Zuera. Het was een enerverende race en hij was van essentieel belang voor het kampioenschap. Het was heel erg speciaal. Ik won zowel de prefinale als de finale na te zijn teruggekomen uit het middenveld."

Hoe gaat het op school?
"Goed. Ik heb net mijn eerste jaar op de middelbare school in België afgerond."

Heb je tijd voor andere hobbies?
"Ik vind pocketbikes en voetbal leuk. Maar de kartraces vragen erg veel tijd en zijn mijn eerste prioriteit."


Max Verstappen's resultaten in de 2010 WSK Euro Series
WSK-1, La Conca (I): 1e in prefinale, 1e in final;
WSK-2, Lonato (I): 1e in prefinale; 2e in finale;
WSK-3, Zuera (S): 1e in prefinale, 1e in finale;
WSK-4, Genk (B): 3e in prefinale; 2e in finale;
WSK-5, Sarno (I): 11e in prefinale; 3e in finale.

Max Verstappen's lijst van kampioenschappen - Hasselt (België), 30 september 1997
2010 kampioen in KF3; WSK Euro Series kampioen
2009 kampioen in KF5; Belgian Karting Kampioenschap
2009 kampioen in Mini Max; Belgian Rotax Max Challenge & Benelux Karting Series
2008 kampioen in Cadet; Belgian Karting Kampioenschap
2008 kampioen in Mini Max; Belgian Rotax Max Challenge & Benelux Karting Series
2007 kampioen in Mini Max; Belgian Rotax Max Challenge & Nederlands Kampioenschap
2006 kampioen in Mini; Belgisch Kampioenschap Karting
2005 kampioen in Mini; Belgisch Kampioenschap Karting

Niels Hendrix