Le Mans 2010: Het feest is begonnen

Gepubliceerd op 07 juni 2010 door Ron Lem

Met alle aandacht gericht op de - onvoorstelbaar goede - prestaties van Verstappen junior zou je het haast vergeten, maar het is weer zover! In Frankrijk is, in de plaats Le Mans, alles klaar voor de langste race ter wereld, de 24 Uur van Le Mans. Het jaarlijks terugkerende evenement trekt zeer veel bezoekers en rond de werkelijke race, die maar liefst 24 uur duurt van start tot finish, is enorm veel meer georganiseerd om het gebeuren maar vooral tot een belevenis te maken die menigeen niet licht zal vergeten.

Afgelopen zondag is begonnen met het eerste onderdeel op het programma, het voor de eerste maal vertonen van alle deelnemende wagens, rijders en teams aan fans en pers. Voor deze procedure wordt alle tijd genomen en wordt de aandacht van vele fans en de gehele internationale pers getrokken. Ruim een week voor de echte race is Le Mans dan ook al volgelopen met vele autosport liefhebbers uit alle hoeken van de wereld. De sfeer is er geweldig en ondanks alle drukte, verloopt het geheel zeer soepel.

Het scrutenering proces neemt twee volle dagen in beslag en verloopt volgens een vastgelegde planning. Eerst worden de wagens uit de trucks geladen en opgesteld voor pers en publiek. Daarna worden ze langs een korte route naar een locatie gereden waar de wagens met teamleden en rijders worden opgesteld voor de officiële presentatiefoto. Het grote aantal wagens maakt dat het publiek zich twee dagen lang kan vergapen aan de mooiste bolides zoals Ford GT, Peugeot 908 HDi FAP en bijvoorbeeld de wagens van nieuwkomer Highcroft Racing.


De scrutenering vindt plaats op Place des Jacobins


Vooral het Franse Peugeot kan op veel belangstelling rekenen

De Lola's van Aston Martin Racing, getooid in de kleuren van Gulf, zijn nog altijd zeer populair na de geweldige prestatie vorig jaar waar deze wagens het best scoorden in de categorie benzine aangedreven wagens. Het publiek ontving de Lola's met warm applaus en luid gejuich.

Ook de tweede dag van de Scrutenering was geweldig succesvol. Maar liefst 36 teams presenteerden hun wagens en rijders, en de dag werd afgesloten door het team van Audi die de nieuwe R15's liet zien. Ook wagens van BMW met een kleurschakering van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, die door U2 zanger Bono hiervoor was uitgekozen, werden onder luid gejuich aan het publiek getoond.

Als dan na afloop Nigel Mansell met zijn zonen op het podium verschijnen is het publiek wild enthousiast en is de sfeer voor de 24 Uur van Le Mans 2010 al helemaal gezet.

Het volgende onderdeel op het programma is de vrije training die zal starten op woensdag om 16.00 uur lokale tijd.

Ron Lem