scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Hamilton zegeviert in Turkije

Gepubliceerd op 30 mei 2010 door Ron Lem

Lewis Hamilton heeft de eerste Grand Prix zege voor het seizoen 2010 op zijn naam kunnen schrijven op het circuit van Istanbul Park in Turkije. Zijn teamgenoot Jenson Button finishte als tweede. Daarmee heeft het team van McLaren voor de tweede keer dit seizoen een zogeheten één-tweetje weten te scoren. De eerste keer was tijdens de Grand Prix van China. Daar was het echter Button die als eerste afgevlagd werd, voor Hamilton.
De overwinning van vandaag was indirect het gevolg van een fout van Sebastian Vettel, die Webber en zichzelf van de baan reed en daarmee de leiding aan Lewis Hamilton over gaf.

Bij de start van de race, waar Hamilton als tweede startte direct achter Mark Webber, werd direct al duidelijk dat het er in de kop van het veld om zou gaan spannen vandaag. Hamilton viel nog in de eerste bocht even terug naar de derde positie, toen Vettel kans zag hem binnendoor te passeren. Bij de volgende bocht wist Hamilton dit echter weer goed te maken. Hetzelfde gebeurde met Michael Schumacher die even kans zag Button in te halen, maar ook dit werd door Button in de volgende bocht weer teruggedraaid.


De overwinnaars naast elkaar

Buemi had pech en moest met een kapotte rechter achterband de pit opzoeken en kwam achteraan het veld terug. Gedurende de race wist hij echter weer vier plaatsen goed te maken en eindigde als zestiende. De rest van de race ontspint zich vrij tam met als kop van het veld Webber, Hamilton, Vettel en Button. Achter deze vier op de vijfde plaats Michel Schumacher, die echter per ronde een seconde meer achterstand oploopt. De eerste vier hebben, ondanks hele korte afstand op elkaar, geen wisselingen van positie. Tot in ronde zestien, als de banden moeten worden gewisseld bij Webber en Hamilton. Een klein oponthoud bij Hamilton zorgt ervoor dat, wanneer twee ronden later alle vier de heren nieuwe banden hebben, Hamilton teruggevallen is naar de derde positie, achter Sebastian Vettel.

Lange tijd ziet het er naar uit dat regen wat spanning in de wedstrijd kan gaan brengen, maar uiteindelijk blijft deze, op wat spetters na, geheel uit. De spanning kwam geheel onverwacht van de kant van Sebastian Vettel, die in ronde veertig een aanval op teamgenoot Mark Webber onderneemt. Vettel komt daarbij op het vuile deel van de baan en stuurt weer iets in. Helaas net te vroeg en te ver en daarmee in de zijkant van Mark Webber. Beide heren schuiven van de baan, waarbij Vettel niet verder kan. Webber pakt snel de race weer op en weet zich als derde te positioneren. Een ronde later haalt Webber nieuwe banden en een voorvleugel, en kan nog net voor Michael Schumacher terugkomen, nog steeds op de derde positie.


Aanrijding tussen Vettel (rechts) en Webber.

De strijd is dan echter nog niet gestreden en de beide heren van McLaren voeren nog een spannende show op als Button meent pogingen te moeten ondernemen Hamilton in te halen. Na enkele bochten, waarbij het vaak net op het randje nog goed gaat, hebben beide heren tweemaal van plaats gewisseld, en rijdt Hamilton toch weer als leider van de wedstrijd naar uiteindelijk de finish.

Fernando Alonso rijdt een vrij onopvallende race, behalve in ronde 55 als hij bij het inhalen Petrov licht toucheert. Petrov moet hierop de pit opzoeken met een lekke rechter voorband en valt terug van P8 naar P16 en zal uiteindelijk als vijftiende finishen.

Voor het team van Lotus ging de strijd deze keer uit als een kaars op het moment dat Trulli zijn wagen in de berm moest parkeren met een technisch defect. Direct daarop wordt teamgenoot Kovalainen achteruit de pitbox ingeduwd en ook voor hem is het einde race. Na afloop zou blijken dat een hydraulisch defect beide wagens in dezelfde ronde heeft uitgeschakeld. Verdere uitvallers zijn Senna, Chandhok en uiteraard Vettel.

De uitslag van de Grand Prix van Turkije:

  Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  2 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      58 -
 2  1 Jenson Button       McLaren-Mercedes      58 +2.6  secs
 3  6 Mark Webber         RBR-Renault           58 +24.2 secs
 4  3 Michael Schumacher  Mercedes GP           58 +31.1 secs
 5  4 Nico Rosberg        Mercedes GP           58 +32.2 secs
 6 11 Robert Kubica       Renault               58 +32.8 secs
 7  7 Felipe Massa        Ferrari               58 +36.6 secs
 8  8 Fernando Alonso     Ferrari               58 +46.5 secs
 9 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  58 +49.0 secs
10 23 Kamui Kobayashi     BMW Sauber-Ferrari    58 +65.6 secs
11 22 Pedro de la Rosa    BMW Sauber-Ferrari    58 +65.9 secs
12 17 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           58 +67.8 secs
13 15 Vitantonio Liuzzi   Force India-Mercedes  57 +1 Lap 
14  9 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     57 +1 Lap 
15 12 Vitaly Petrov       Renault               57 +1 Lap 
16 16 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           57 +1 Lap 
17 10 Nico Hulkenberg     Williams-Cosworth     57 +1 Lap 
18 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       58 +3 Laps
19 25 Lucas di Grassi     Virgin-Cosworth       58 +3 Laps
20 20 Karun Chandhok      HRT-Cosworth          52 +6 Laps
-- 21 Bruno Senna         HRT-Cosworth          46 +12 Laps 
--  5 Sebastian Vettel    RBR-Renault           39 Accident 
-- 19 Heikki Kovalainen   Lotus-Cosworth        33 +25 Laps 
-- 18 Jarno Trulli        Lotus-Cosworth        32 +26 Laps  

Ron Lem