scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Bizarre 1000 km van Spa

Gepubliceerd op 09 mei 2010 door Niels Hendrix

De Peugeot met startnummer 3 van Pagenaud, Bourdais en Lamy heeft een gedenkwaardige 1000 km van Spa-Francorchamps gewonnen. Daarvoor moest het Franse team wel een spin in de eerste ronde, een onvoorziene rode vlag en bijbehorende verwarring, een bui tegen het einde van de race en een ritje door het grind in het laatste uur trotseren.

De #3 908 HDi FAP was van de toonaangevende auto's de enige wiens strategie exact in de geschetste omstandigheden viel. Maar behalve rijden met een engeltje op de schouders, deed het trio coureurs er alles aan om er een zo foutloos mogelijke race van te maken in de uitdagende omstandigheden.
Audi #7 (Kristensen, McNish en Capello) mag dan het grootste gedeelte van de eerste twee uur aan de leiding gereden hebben, maar na een rode vlag – door het uitvallen van de elektriciteit op een gedeelte van het circuit – nam de nummer 3 Peugeot de controle over. Capello werd rond het afleggen van de halve raceafstand door Bourdais ingehaald.

Het daarop volgende half uur bracht racegenot toen de Fransman in gevecht was met de Audi coureur. Bourdais ging Capello voorbij bij de La Source haarspeldbocht, totdat de R15 TDI – een auto met weinig downforce – hem weer passeerde aan het einde van het rechte stuk na Eau Rouge. Toen beiden de pits op zochten, had Capello ook nieuwe banden nodig en verspeelde hij daarmee de leiding en zou die niet meer terug weten te pakken.
Bourdais bouwde daarna de voorsprong gestaag uit en bij de wissel met Pagenaud zag het er rooskleurig uit voor Peugeot.


Bij de start probeerde Audi nog aan te haken


Peugeot leidt het veld door Eau Rouge

Een behoorlijk heftige crash bij Blanchimont met Nygaard in de GT1 Aston Martin bracht met nog 70 minuten op de klok wederom een neutralisatie. De hele kop van het veld kwam binnen, op Kristensen na, die het stuur van Capello had overgenomen.
Toen het met nog ruim een half uur te gaan begon te regenen, leek het er even op dat het nog spannend zou worden voor de leidende Peugeot. Kristensen liet intermediates onder zijn Audi monteren en de 70 seconden voorsprong van Pagenaud verdween zienderogen. Totdat de regen weer wegebde en het juist Kristensen was die onder vuur kwam te liggen van de #2 Peugeot van Sarrazin. Deze laatste passeerde in een van de laatste ronden van de race onder toeziend oog van iedereen aan de pitmuur de Audi. Een opmerkelijke prestatie aangezien Montagny in dezelfde auto een behoorlijke crash had meegemaakt, net voor het wegvallen van de stroom. Ongeacht de omstandigheden was het een briljante prestatie van Montagny, die een marathon stint van meer dan drie en een half uur reed.

Audi moest dus genoegen nemen met de derde plaats voor de laatste fabrieks-Peugeot, die nog een schrikmoment had toen Gené eraf ging in de regen. De Spanjaard kon verder en behield zijn positie voor de #9 Audi van Rockenfeller.

Klik hier voor de uitslag van de 1000 km van Spa-Francorchamps

Niels Hendrix