"> Grote pech voor Max tijdens kwalificatie series in Genk - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Grote pech voor Max tijdens kwalificatie series in Genk

Gepubliceerd op 08 mei 2010 door Richard de Klerk

De zaterdag in Genk is erg belangrijk voor Max Verstappen. Hier wordt tijdens zijn vier kwalificatie series de uitgangspositie voor de finale races bepaalt. Twee races waarin Max op zijn CRG kart moet gaan laten zien wat iedereen van hem verwacht. Dat hij 'eventjes' KF3 kampioen wordt in de WSK Euro Series. Dat dit niet zo vanzelfsprekend is, merkten wij vanmiddag. Helaas.

Maakt zo'n thuisrace het nou extra moeilijk, leggen we Max voor. "Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn." Natuurlijk kent Max het circuit op zijn duimpje, maar alle ogen zijn wel op hem gericht. Voelt hij zelf de druk om kampioen te worden? "Nee", is het bijzonder korte en bondige antwoord van de koele Verstappen. "Het zal wel druk worden, denk ik", vervolgt hij. "Ik vind het leuk als er veel mensen komen kijken. Maar ik moet wel de rust krijgen om me voor te bereiden op de races. Daarna maak ik graag tijd."

Had je verwacht dat je na vier van de vijf rondes al kans op het kampioenschap zou maken? "Nee, ik had verwacht dat het eerste jaar een leerjaar zou gaan worden, om nog aan alles te wennen en op een rijtje te zetten. Maar ik won gelijk de eerste race al. Daarna heb ik die goede lijn vast kunnen houden. Het is geweldig dat het meteen in mijn eerste jaar zo goed gaat, terwijl veel concurrenten al meer ervaring hebben."
Wat denk je zelf dat je eigen sterke punten zijn? "De eerste paar rondjes en het racen zelf. Het inhalen en het nadenken tijdens het racen. Maar het is hard werken om dit resultaat te bereiken."


Max is nog in opperbeste stemming na zijn tweede winst

Terug naar de dag zelf, want de strijd om het kampioenschap barst op zondag pas echt los. Max mag tijdens alle vier zijn kwalificatie series van start vanaf de tweede plek. Bij de start van de eerste serie (C-E) verliest Max twee plaatsen. Die weet hij in de paar daarop volgende ronden echter weer snel goed te maken. Een paar strakke inhaalacties achterop het circuit zorgen ervoor dat hij dan ook op P2 finisht, achter Peter Hoevenaars.
Max over zijn moeilijke start: "Ik kon geen gat vinden aan de binnenkant, dus moest ik buitenom proberen er voorbij te komen. Op dit circuit is het een nadeel om aan de buitenkant te moeten starten, omdat er direct na start/finish een hairpin volgt."

Dat nadeel van aan de buitenkant starten viel in de tweede kwalificatie serie (A-E) weg, doordat de coureur op pole positie nog tijdens de opwarmronde stilviel. Max mocht dus feitelijk weg vanaf de eerste positie en dat was ook de plaats die hij bezette bij het afvlaggen na de laatste ronde.
"Ook deze serie ging wel goed", vertelt Max. "In de eerste paar ronden waren er gevechten achter mij en kon ik wegrijden. Daarna ging het bij mij iets minder en kwam Albon weer dichterbij."

De derde keer dat Max aan moest treden (D-E) wist hij zijn tweede startplek in de eerste hairpin na mooie stuurmanskunsten vast te houden. Maar Max zou Max niet zijn als hij daar genoegen mee zou nemen en na twee rondes volgde dan ook een geslaagde inhaalmanoeuvre op zijn landgenoot Davey Koch. Wederom zag Max dus als eerste de zwart/wit geblokte vlag.
Max: "Als ik de rondetijden zie, ben ik tevreden. Maar we veranderen nog een paar dingen om de kart nog sneller te maken."

In de laatste kwalificatie serie van het weekend (B-E) voor de 12-jarige Max, zou het nadeel van het starten aan de buitenkant pijnlijk zichtbaar worden. In de eerste bocht ging het gruwelijk mis toen Max buiten zijn schuld van de baan gereden werd. Ondanks dat er een kart van achteren bovenop hem belandde, kon Max na een spin weer verder. Zij het op de laatste plaats. De race was met acht ronden te kort om nog veel plaatsten goed te maken. Hoewel Max nog links en rechts concurrenten voorbij stevende, kwam hij op een teleurstellende 23e plaats over de finish.
In de paddock leverde dat bij beide Verstappens bedrukte gezichten op, want daarmee is het kampioenschap in één klap een heel stuk moeilijker te verwezenlijken. In ieder geval in Genk.


De onfortuinlijke crash van Max

Hoewel de dag van Max bijna perfect begon, betekent de misser in de laatste kwalificatie serie dat Max in totaal 25 'strafpunten' heeft verzameld. Zondag rond het middaguur – nadat ook alle andere kwalificatie series verreden zijn – weten we wat dat betekent voor zijn startpositie in de prefinale. Maar een plek op de eerste vijf startrijen zit er waarschijnlijk niet in.
De zondag wordt daarmee voor Max een nog moeilijkere opgave dan het al was, om nog voortijdig kampioen te worden op zijn thuiscircuit in Genk.

Uitslagen (zaterdag) van de 4e ronde van de WSK Euro Series 2010 (klasse KF3)
Uitslag van de kwalificatie serie C-E)
Uitslag van de kwalificatie serie (A-E)
Uitslag van de kwalificatie serie (D-E)
Uitslag van de kwalificatie serie (B-E)

Niels Hendrix