Max zesde overall in kwalificatie tijdtraining

Gepubliceerd op 30 april 2010 door Geert van Dijk

De Verstappens zijn afgelopen dinsdagavond in Thy-Hanstholm neergestreken om deel te nemen aan het CIK-FIA Europees Kampioenschap. Na een welverdiende nachtrust werd woensdag de tent opgebouwd en het materiaal in gereedheid gebracht. Donderdag en vandaag reed Max vervolgens enige trainings sessies. Max sloot de dag af om vijf uur vanmiddag met de kwalificatie tijdtraining. Onder moeilijke omstandigheden was zijn snelste tijd op de baan 1:07.870. Daarmee was hij een kleine zes tiende van een seconde langzamer dan de nummer één in zijn sessie, de Nederlander Peter Hoevenaars. Omdat de verschillen tussen de drie tijdtrainingen met 2.351% ruim boven de drempel van de 101% regel uitkomen, is deze van kracht verklaard. Voor Max pakt dit zeer gunstig uit. Hij reed in de sessie die de meeste last van de omstandigheden had en zou zonder deze regel rond P25 geclassificeerd zijn.

We krijgen Max aan de lijn en hij steekt van wal: "Het gaat best moeilijk. Tijdens de trainingen hadden we steeds de vierde tijd van onze groep. Daarna kwam de kwalificatie. De eerste groep had een opdrogende baan. Daarna moesten wij. De baan werd steeds droger en omdat er ook steeds meer zand op de baan kwam, gingen we glijden. Onze groep was de langzaamste van de drie. De groep na ons had een bijna droge baan. Een paar mensen reden op slicks maar dat ging niet goed. De anderen reden hun banden kapot. Ondanks de kapotte banden reden ze op het laatst toch nog een snellere tijd omdat de baan droog was.
Voor de totaaluitslag hebben ze weer de 101% regel toegepast. Dat kwam voor ons heel gunstig uit, we hadden zo ongeveer de vijfentwintigste tijd. Door die regel staan we nu zesde. Ik ben ingedeeld in groep A. Dit is heel gunstig, ik mag steeds als derde aan de binnenkant van de baan starten."

We vragen of de koudere omstandigheden nog problemen opleveren. Max vertelt ons het volgende: "Nee, dat valt wel mee. Het gaat gewoon allemaal wat moeilijker hier op de baan. Het is een heel technische baan. Ik denk dat we de balans nog niet goed hebben, want de achterkant gleed een beetje. Op de snelsten kwam ik zo'n drie tienden te kort. In mijn kwalificatie hadden we een iets te hoge bandenspanning. Het eerste rondje ging echt goed. Jammer genoeg maakte ik in de eerste bocht een foutje waardoor ik zeker twee tienden verloor. Daarna zakte ik wat af. Maar," sluit Max af, "we staan nog zesde dus ik ben allang blij. Dat is beter dan de kwalificatie bij de WSK! Ik denk wel dat het een moeilijk weekend gaat worden, maar we zullen wel zien", aldus het jonge talent.

Uitslagen (vrijdag) van de kwalificatieronde van het CIK-FIA European Championship 2010 (klasse KF3) in Thy (Denemarken):
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining (sessie 2)
Totaaluitslag van de kwalificatie tijdtraining

Geert van Dijk