Williams: "KERS terug in 2011"

Gepubliceerd op 28 april 2010 door Geert van Dijk

Het KERS systeem waarmee sommige teams in 2009 reden, maakt wellicht zijn rentree in 2011. Sam Michael, technisch directeur bij Williams, vertelt hierover het volgende: "Door gesprekken betreffende de toekomst van KERS – wat reglementair ook dit seizoen toegestaan is maar waarvan de teams afgesproken hebben het niet te gebruiken vanwege de hoge kosten – zijn we van mening veranderd. Een presentatie van Ferrari en Renault aan de overige F1 teams overtuigde ons ervan dat een vervroegde herintroductie van het systeem financieel haalbaar is.
De kern van deze presentatie is een voorstel aan de FOTA – de Formula One Teams Association - waarin gesteld wordt dat het systeem voor minder dan 1 miljoen euro gebruikt kan worden. Dit bedrag staat in een schril contrast met de 10 à 20 miljoen die de teams verleden jaar aan KERS spendeerden.
In het verleden gaven we er de voorkeur aan te wachten met KERS tot de grote revisie van de regels in 2013. Op dat moment is het pas mogelijk het goed in de motor te integreren."

Sam Michael vervolgt: "KERS is een systeem waaraan de F1 een technische bijdrage kan leveren. Straatauto's maken er al gebruik van. Verder spreekt het ons bijzonder aan dat het de auto sneller maakt. Als iemand met KERS rijdt dan kun je niet achterblijven. Het gaat hier om wel drie tot vier tienden van een seconde per ronde! Kijk bijvoorbeeld naar McLaren. Aan het eind van het seizoen was dat team met de oude voorbanden en KERS zeer snel. Met de nieuwe voorbanden zal het nog makkelijker zijn om een voordeel uit KERS te halen."

Nu er al drie teams zijn die volgend jaar met KERS willen rijden en er reglementair geen barrières zijn, lijkt de terugkeer van het systeem in de Formule 1 in 2011 een feit.

Geert van Dijk