Voorafgaand aan de openingsrace sprak ik nog de verwachting uit dat Button het door zijn overstap naar McLaren moeilijk zou krijgen, zeker tijdens de eerste maanden van het seizoen. Alles binnen dat team leek toch vooral rondom Lewis Hamilton te draaien, maar Button heeft in de afgelopen vier races aangetoond dat daar geen sprake van is. "> Jos: "Schumi erg tegenvallend" - Verstappen.nl

Jos: "Schumi erg tegenvallend"

Gepubliceerd op 21 april 2010 door Niels Hendrix

Ook kenners zitten er nu en dan naast. Jos Verstappen is mans genoeg om toe te geven dat hij voorafgaand aan het Formule 1 seizoen verkeerd zat met zijn verwachtingen wat betreft de prestaties van huidig wereldkampioen Jenson Button en 7-voudig wereldkampioen Michael Schumachter. Onderstaand de column van Jos zoals die in de Telegraaf van donderdag 22 april te lezen is.

"De eerste vier races van het Formule 1-seizoen zitten erop, het circus komt eindelijk naar Europa – als die vermaledijde vulkaan op IJsland dat tenminste toestaat – en tot mijn grote verbazing is niemand minder dan Jenson Button de trotse leider in de WK-tussenstand. Eerlijk is eerlijk, ik had niet verwacht dat uitgerekend de regerend wereldkampioen de eerste klap van het nieuwe seizoen zou uitdelen.
Voorafgaand aan de openingsrace sprak ik nog de verwachting uit dat Button het door zijn overstap naar McLaren moeilijk zou krijgen, zeker tijdens de eerste maanden van het seizoen. Alles binnen dat team leek toch vooral rondom Lewis Hamilton te draaien, maar Button heeft in de afgelopen vier races aangetoond dat daar geen sprake van is.

De manier waarop Button de regenraces in Australië en China won, geeft weer eens aan dat de factor 'ervaring' in de Formule 1 een zeer belangrijke rol speelt. In beide races durfde Button als een van de weinige coureurs een afwijkende bandenkeuze te maken; en die keuze leverde hem beide keren een meer dan verdiende overwinning op. Met zijn jarenlange ervaring ziet – en voelt! – Button tijdens een race perfect aan hoever hij met zijn banden kan gaan en daar heeft hij in de moeilijke en wisselende weersomstandigheden optimaal gebruik van gemaakt. Petje af!

Over banden gesproken, de teams wachten smachtend op de bekendmaking van de nieuwe bandenleverancier(s) voor het seizoen 2011. Zoals bekend zet Bridgestone er na dit seizoen een punt achter en lange tijd leek het erop dat Michelin de alleenheerschappij van de Japanse rubberfabrikant zou overnemen. Maar nu heeft ook Cooper Avon zich gemeld en zouden we in 2011 dus wel weer eens een heuse 'bandenoorlog' kunnen krijgen.
De komst van twee bandenleveranciers in plaats van één zal de races wel leuker en spannender maken. Al vrees ik dat de meeste teams zullen kiezen voor de 'sloffen' van Michelin, dat op het gebied van Formule 1-banden natuurlijk op heel veel ervaring kan bogen. En laten we vooral niet vergeten dat Michelin in een nog niet zo grijs F1-verleden uiterst competitief was in de strijd met Bridgestone.

Met het noemen van Jenson Button heb ik inmiddels al verklapt wie in mijn ogen de verrassing van het seizoen tot nu toe is. En dus kan ik er niet omheen Michael Schumacher te bestempelen als de grootste tegenvaller van het seizoen tot nu toe. Ik kan het nauwelijks geloven, maar de Duitser wordt links en rechts om z'n oren gereden. Dat had ik voor aanvang van het seizoen echt niet verwacht.
Tot overmaat van ramp is Schumi bij alle vier tot nu toe verreden GP's door zijn teamgenoot Nico Rosberg verslagen in de kwalificaties en staat diezelfde Rosberg achter Button keurig tweede in de WK-tussenstand. Het gaat dus wat ver om te zeggen dat de tegenvallende prestaties van Schumacher te wijten zijn aan de Mercedes GP-bolide.

Misschien heeft de zevenvoudig wereldkampioen toch wat zijn 'gevoel' verloren gedurende de drie jaren die zijn race-pensioen heeft geduurd. We zien nu in ieder geval wel dat Schumacher ook maar een gewoon mens van vlees en bloed is en hij niet kan toveren.
Mercedes-sportdirecteur Norbert Haug heeft inmiddels publiekelijk laten weten dat de Duitser het rijden onmogelijk verleerd kan zijn en er dus wel 'iets' mis moet zijn met zijn bolide. En daarom krijgt Schumacher bij de volgende GP (Barcelona) de beschikking over een compleet nieuw chassis. Misschien heeft Haug een punt en rijdt Schumi straks in Spanje wel weer de sterren van de hemel. Maar ik ben inmiddels wat voorzichtiger geworden met mijn enthousiasme over de Duitser en zeg: eerst zien, dan geloven."

Niels Hendrix