Max zegeviert in derde ronde WSK Euro Series op Zuera

Gepubliceerd op 18 april 2010 door Niels Hendrix

Max Verstappen heeft op het Spaanse kartcircuit van Zuera loon naar werken gekregen. Zowel in de prefinale als de finale van de KF3 klasse sleepte hij twee zwaarbevochten overwinningen binnen op het 1700 meter lange circuit nabij Zaragoza. Verstappen junior moest - in zijn CRG fabriekskart met Maxter motor en Dunlop banden - werkelijk alles uit de kast halen om zijn concurrenten te verschalken. Toch deed hij dat met verve en scoorde hij dus weer maximaal!

Zondagochtend stond er voor Max eerst nog zijn laatste kwalificatie serie op het programma. In de regen startte Max vanaf een vierde plek om meteen in de eerste ronde door te stoten naar de derde. Helaas zorgde een zeldzame fout van Max ervoor dat hij terugviel tot P12, waarna hij flink aan de bak moest om zich terug te knokken. Gedreven als hij was, noteerde hij daarna op de natte baan de snelste rondetijden en dat bracht hem nog terug tot de zevende eindpositie.
Jos legt ons uit wat er gebeurde: "Het ging heel goed. Alleen maakte Max een foutje bij het aanremmen voor de hairpin en spinde hij daardoor. Hij kon zijn weg vervolgen maar zakte terug naar de twaalfde positie. Omdat er maar zes rondjes gereden werden omdat de baan zo lang is, kwam hij toen niet meer verder dan de zevende plek. Maar de snelheid zat er goed in. 's Morgens in de warming-up in de regen ging het minder goed. Daarna hebben we de kart nog aangepast en dat pakte heel goed uit."

Na alle resultaten van alle kwalificatie serie verrekend te hebben, bleek Max ondanks zijn wisselende resultaten (een 11e, 1e, 1e en 7e plaats) toch de derde startpositie voor de prefinale toebedeeld te krijgen. Natuurlijk een prima uitgangspunt voor de eerste wedstrijd voor de punten.
De eerste ronden van die prefinale lag Max derde, direct achter de twee vechtende leiders. Max zat goed in het kielzog en na veelvuldige positiewisselingen pakte hij in de derde ronde de tweede en een ronde later de eerste plaats. Even pakte Pedro Hiltbrand Aguilar hem nog terug maar bij het ingaan van de laatste ronde haalde Max met een mooie actie de Spanjaard weer in. Max kwam dus als eerste over de streep en scoorde daarmee twintig punten voor het kampioenschap. Nicolas Beer finishte als derde.
"De prefinale was erg spannend! Niet normaal, echt mooi", aldus Jos die superlatieven te kort komt om de race te beschrijven. "Max was zeker niet de snelste op de baan maar om dan even goed te winnen, dan moet je wel klasse hebben. Max heeft er hard voor moeten werken. Hij heeft het heel erg goed gedaan!"


Max moest dit weekend tot het uiterste gaan om iedereen achter zich te houden

Tenslotte was daar nog het spektakel stuk van de dag, de finale. Een extra belangrijke race want een winst levert dan maar liefst 45 punten op. Door de winst in de prefinale was Max verzekerd van pole positie voor de finale. Maar helaas moest Max bij het doorkomen na de eerste ronde de Deen Nicolas Beer voor zich dulden en na drie rondjes lagen er zelfs al drie concurrenten voor hem.
"Zuera is een groot circuit waar je veel kunt slipstreamen. Als er dan eentje voorbij komt, kan er vaak nog een tweede aanhaken", legt Jos ons het positieverlies uit. Max gaf zich echter nog lang niet gewonnen en gebruikte de resterende tijd van de 12 ronden tellende race om zich weer op te werken. Met schitterende uitremacties verschalkte Max ze een voor een en met nog drie ronden te gaan, voerde Max het veld aan voor de sterk rijdende Alexander Albon en zijn landgenoot Peter Hoevenaars. De laatste viel in de afsluitende ronde nog terug naar de tiende plek, waardoor Christian Sorensen er vandoor ging met de derde plaats. Max was vanzelfsprekend dolblij met deze overwinning en nam met een grote grijns de nog grotere beker in ontvangst.

Jos: "Ook dit was een supermooie wedstrijd om te zien. Achteraf gezien was het een moeilijk weekend, maar Max heeft waanzinnig goed gereden. We hebben er samen met CRG dan ook keihard voor gewerkt. Want ook zij blijven doorontwikkelen, dat staat nooit stil. Dit is een waanzinnig mooi resultaat."


Je zou er bijna rode wangen van krijgen...

Door zowel de prefinale als de finale te winnen is Max verder uitgelopen in de stand voor het Winning Series Karting (WSK) Euro Series kampioenschap in zijn klasse (KF3). Max heeft nu na drie van de vijf verreden weekenden in totaal 180 punten achter zijn naam staan. Alexander Albon staat tweede met 93 punten, Peter Hoevenaars derde met 79 punten.
Het kampioenschap kan daardoor op 9 mei op zijn thuiscircuit in Genk (België) zelfs al veilig gesteld worden, maar eerst rijdt Max een week eerder in Denemarken de kwalificatie voor het CIK-FIA European Championship.

Uitslagen (zondag) van de 3e ronde van de WSK Euro Series 2010 (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie serie (A-D)
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale
Stand WSK Euro Series 2010 KF3

Niels Hendrix