FIA schikt in crash-gate affaire

Gepubliceerd op 12 april 2010 door Geert van Dijk

De FIA was in een juridische strijd verwikkeld met Flavio Briatore en Pat Symonds vanwege een crash van Nelsinho Piquet in 2008 in de Grand Prix van Singapore. Piquet claimde een jaar later dat deze crash geen ongeluk was. Hij zou de Renault F1 auto opzettelijk in de muur hebben gereden. Dit alles in opdracht van voormalig teambaas Flavio Briatore en technisch directeur Pat Symonds.

Het kwam de beide heren duur te staan. Briatore kreeg een levenslange ban opgelegd door de FIA en Symonds een van vijf jaar. De heren gingen hiertegen in beroep bij een Franse rechtbank die de ban vanwege onregelmatigheden in de procesgang nietig verklaarde. De FIA overwoog vervolgens om tegen deze nietigverklaring in beroep te gaan. Met het bereiken van deze schikking is dit beroep echter van de baan.

De overeenkomst houdt onder andere in dat Briatore en Symonds tot begin 2013 niet welkom zijn in de Formule 1. Ze mogen beiden vanaf het eind 2011 wel in andere onder de FIA vlag opererende competities actief zijn. In een verklaring van de FIA stond tevens te lezen dat Briatore en Symonds hun spijt hebben betuigd en hun excuses hebben aangeboden aan de FIA.


Nelsinho's auto in de muur gecrasht in Singapore 2008

Geert van Dijk