Zeker US F1, het team waarvan we tot nu toe eigenlijk helemaal niets hebben vernomen. Je ziet ze niet bij de tests, je hoort niets over de ontwikkeling van hun bolide, over hun coureurs – hebben ze die eigenlijk al? "> Jos denkt dat nieuwe F1-teams het zwaar gaan krijgen - Verstappen.nl

Jos denkt dat nieuwe F1-teams het zwaar gaan krijgen

Gepubliceerd op 17 februari 2010 door Niels Hendrix

Met het vertrek van enkele grote fabrikanten uit de Formule 1 is er plaats ontstaan voor nieuwkomers. Op 14 maart in Bahrein zullen de vier nieuwe teams met extra interesse gevolgd worden. Jos Verstappen blikt alvast vooruit op hun voorbereiding in onderstaande column die in de Telegraaf van donderdag 18 februari staat.

"Natuurlijk is het mooi om al het enthousiasme rondom de komst van maar liefst vier nieuwe Formule 1-teams te volgen. En ik wil dat enthousiasme beslist niet te veel temperen, maar desondanks op deze plek wel wat kanttekeningen plaatsen bij die euforie. Want alle mooie verhalen ten spijt, gebiedt de realiteit te concluderen dat het kwartet nieuwkomers zware tijden tegemoet gaat.

Zeker US F1, het team waarvan we tot nu toe eigenlijk helemaal niets hebben vernomen. Je ziet ze niet bij de tests, je hoort niets over de ontwikkeling van hun bolide, over hun coureurs – hebben ze die eigenlijk al? – en ik vrees eerlijk gezegd dat het nog een hele toer gaat worden voor US F1 om straks in Bahrein aan de start van de eerste race te verschijnen. En als ze het al halen om daar met twee bolides aan de start te staan, dan hoeft de wereld in ieder geval niets van ze te verwachten. Het team heeft nu al zoveel achterstand op de rest dat het vanaf de eerste meters van het seizoen een onmogelijke inhaalrace rijdt.
Ook van Campos horen we – helaas – eigenlijk alleen maar alarmerende berichten. Het team is nog steeds op zoek naar een tweede coureur, hetgeen vrij vertaald betekent dat ze wachten op een rijder die het broodnodige kapitaal inbrengt. Want het nieuwe team zit in financiële nood en dat is doorgaans een voorbode van een zeer zwaar seizoen.

Ook nieuwkomer Virgin Racing heeft snode plannen, maar maakt tegelijkertijd bekend dat het bij het ontwerpen en bouwen van de bolides geen gebruik maakt van een windtunnel. Op z'n zachtst gezegd een vreemde beslissing van een team dat onder leiding staat van 'vliegtuigbaas' Richard Branson. Het is niet te hopen dat ze bij zijn vliegtuigmaatschappij Virgin de vliegtuigen ook zonder gebruik van een windtunnel bouwen, want dan stap ik echt niet meer in een kist van die maatschappij.
Blijkbaar denken ze bij Virgin Racing dat het niet nodig is om een windtunnel te gebruiken bij de bouw van de bolides, maar dan onderschatten ze toch echt het belang van aerodynamica in de Formule 1. Dat belang is levensgroot en ik vrees dan ook dat Virgin Racing bij de eerste GP's ontdekt dat de door hen gebouwde bolides allesbehalve competitief zijn.

Tot slot nieuwkomer Lotus, dat in ieder geval één goede beslissing heeft genomen. Met het contracteren van Heikki Kovalainen en Jarno Trulli kiest deze nieuwkomer voor twee ervaren coureurs en dat vind ik een goede insteek. Een nieuw team moet zoveel leren en aan zoveel dingen wennen dat het verstandig is om dat in ieder geval met ervaren coureurs te doen.
Van Kovalainen en Trulli, die naar ik hoop nu toch echt aan zijn laatste seizoen in de Formule 1 begint, moet in ieder geval nuttige informatie worden verwacht, waarmee Lotus gedurende het seizoen progressie kan boeken. De terugkeer van de naam Lotus, toch een begrip in de Formule 1, is op voorhand al een pluspunt. Het is aan de mannen van het nu onder Maleisische vlag opererende team ook op de baan het roemruchte Lotus-verleden te doen herleven.

Ook de negen andere, meer ervaren teams, zullen de ontwikkelingen rondom de vier debutanten met argusogen volgen. Acht nieuwe bolides aan de start klinkt verfrissend, maar zorgt, zeker in de eerste paar races, ook voor een verhoogd risico. Ik wil niet al te negatief klinken, maar met zoveel nieuwkomers kunnen we in de eerste paar races flink wat chaotische taferelen verwachten. Daar zal niet iedereen even blij mee zijn, maar het wordt er op de baan in ieder geval niet saaier op. Ik hou mijn hart vast..."

Niels Hendrix