scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Ecclestone: Afsnijden chicanes toestaan

Gepubliceerd op 14 januari 2010 door Ron Lem

Bernie Ecclestone, de onbetwiste grote baas van het Formule 1 circus, heeft weer een nieuw plan om de Formule 1 aantrekkelijker te maken. Om te voorkomen dat de wagens lange tijd in dezelfde volgorde hun rondjes draaien zonder kans op inhalen, wil Ecclestone het mogelijk maken dat de coureurs in chicanes de baan mogen afsnijden.

Tot op heden is een dergelijke actie waarmee een of meerdere plaatsen winst wordt gemaakt, ten strengste verboden. Geeft een coureur de veroverde plaats winst niet snel terug aan de benadeelde coureur, dan volgt doorgaans een strafmaatregel. Dit kan een drive-trough zijn, waarbij de coureur via de pitlane moet en daarmee kostbare tijd verliest, maar ook onder bepaalde omstandigheden terugzetten van een aantal plaatsen in de uitslag van de Grand Prix.

Ecclestone wil dit nu ongedaan maken en denkt dat maximaal vijf keer afsnijden van de baan, voor een plaats winst, per Grand Prix de strijd wat levendiger kan maken.

Inmiddels heeft Jarno Trulli al te kennen gegeven het geen goed plan te vinden. Trulli denkt dat de Formule 1 juist behoefte heeft aan vaststaande reglementen. Het steeds wijzigen van regels doet de sport geen goed aldus Trulli. "We zijn hier geen spelletje aan het spelen, het is een serieuze sport", was zijn reactie.

Of het plan van Ecclestone nu gemeend is, of als lolletje bedoeld, in ieder geval heeft Ecclestone weer roering onder de coureurs en teams weten te veroorzaken met deze actie.

Ron Lem