Maar alle gekheid op een stokje, persoonlijk vind ik het een goede zaak voor de Formule 1 dat de zevenvoudig wereldkampioen weer achter het stuur kruipt. "> Jos ziet Schumacher gewoon om de prijzen meedoen - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos ziet Schumacher gewoon om de prijzen meedoen

Gepubliceerd op 06 januari 2010 door Niels Hendrix

Jos had het goed aangevoeld in zijn vorige column dat de rentree van Michael Schumacher aanstaande was. En hij denkt dat Schumi het racen echt niet verleerd is! Onderstaand Jos' column die in de Telegraaf van donderdag 7 januari staat.

"Het is goed om te weten dat ook Michael Schumacher mijn columns in De Telegraaf leest. Toen ik in mijn vorige bijdrage op deze plaats schreef dat 'Schumi nu maar eens de knoop moest doorhakken met betrekking tot zijn F1-toekomst', kon ik niet bevroeden dat hij enkele dagen later inderdaad zijn definitieve rentree in de Formule 1 wereldkundig zou maken. Zo zie je maar wat voor invloed mijn column heeft...

Maar alle gekheid op een stokje, persoonlijk vind ik het een goede zaak voor de Formule 1 dat de zevenvoudig wereldkampioen weer achter het stuur kruipt. En ik zeg er direct bij dat Schumacher komend seizoen gewoon mee gaat doen om de prijzen. Het feit dat hij bij de start van het seizoen inmiddels 41 jaar is en een aantal jaren geen Grands Prix heeft gereden doet verder niet ter zake. Schumacher is het racen echt niet verleerd en als hij straks de beschikking heeft over een goede auto – en reken maar dat hij die van de nieuwe Mercedes-teambaas Ross Brawn krijgt – kan de jonge generatie de borst nat maken.
Met de naam Ross Brawn is direct de man genoemd die een zeer grote rol heeft gespeeld bij de rentree van Schumacher. De twee kennen elkaar door en door en hebben veel aan elkaar te danken. In het verleden hebben ze bij Benetton en later bij Ferrari samen vele wereldtitels veroverd en ook komend seizoen zullen ze een ijzersterk team formeren.

Brawn heeft op het juiste moment toegeslagen en het getreuzel van Ferrari, het team waar Schumacher als adviseur nog steeds 'in dienst' was, de loef afgestoken. Het is dan ook flauwekul dat iedereen bij Ferrari nu ineens het woord 'verrader' in de mond neemt wanneer het over Schumacher gaat. Grote baas Luca di Montezemolo heeft zelfs geroepen dat 'dit niet de Schumacher is die hij kent', maar dat is piepen om niets. Ferrari had Schumacher binnen handbereik, maar vergat toe te slaan. Misschien zegt dat tegelijkertijd ook wel iets over de huidige organisatie bij de Italiaanse renstal.

De rentree van Schumacher is dus definitief en wie weet beleven we straks ook nog de rentree van Flavio Briatore. De schorsing voor het leven, die de voormalig Renault-teambaas had gekregen naar aanleiding van crashgate, is door een Franse rechter opgeheven. Goed nieuws dus voor Briatore, maar ik weet niet of het ook goed nieuws is voor de sport. Briatore mag dan wel een markant figuur zijn – daarvan kan de Formule 1 er niet genoeg hebben – maar hij heeft wel iets uitgehaald dat niet thuishoort in de sport.
Ik betwijfel dan ook of Briatore ooit weer in het rennerskwartier rondloopt, het zal in ieder geval niet meevallen om ergens weer als teambaas aan de slag te gaan. Wel of geen rentree van de Italiaan, ik hoop in ieder geval dat de hele affaire een les is geweest voor iedereen die bij de Formule 1 is betrokken en dat de sport in de toekomst verstoken blijft van dergelijk bedrog. Want laten we niet vergeten dat Briatore met zijn aan coureur Nelson Piquet gegeven opdracht om opzettelijk te crashen niet alleen de boel bedroog, maar ook een levensgevaarlijke situatie creëerde. Er is destijds op het stratencircuit in Singapore niemand gewond geraakt en dus hoor je niemand meer over het gevaar dat Briatore met zijn opdracht heeft veroorzaakt.

Maar autosport is al gevaarlijk genoeg, ook zonder opzettelijke en in scène gezette ongelukken. Daar hebben we tijdens de deze week begonnen Dakar-rally helaas alweer een vreselijk voorbeeld van gekregen. De dood van een vrouwelijke toeschouwer hing als een donkere wolk boven de eerste etappe van 'Le Dakar', de beruchte woestijnrally die de risico's van gemotoriseerde sporten jaarlijks pijnlijk blootlegt. Risico's waar de coureurs zich terdege van bewust zijn. Ook Michael Schumacher, maar dat weerhoudt hem er niet van straks op 41-jarige leeftijd gewoon weer als coureur in een Formule 1-bolide te stappen."

Niels Hendrix