scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Rechtbank maakt verbanning Briatore in F1 ongedaan

Gepubliceerd op 05 januari 2010 door Niels Hendrix

Flavio Briatore heeft met succes zijn levenslange verbanning uit de Formule 1 aangevochten. Het hoogste Franse gerechtsof, het Tribunal de Grande Instance in Parijs, heeft de oud-teambaas in het gelijk gesteld. De verbanning van Briatore is daarmee ongedaan gemaakt en de oud-teambaas van Renault mag actief blijven in de autosport.
Daarnaast ontvangt Briatore een schadevergoeding van €15.000 van de FIA, hoewel hij €1 miljoen had geëist.

De straf van de FIA kwam nadat het autosportorgaan de Italiaan schuldig achtte aan zijn rol in de opzettelijke crash van Nelson Piquet tijdens de GP van Singapore in 2008. De Braziliaanse coureur heeft eerder al toegegeven met opzet zijn auto in de muur te hebben gestuurd.
Mede daardoor wist zijn teamgenoot Fernando Alonso destijds de race te winnen.

Renault kwam er in de zaak voor het World Motor Sport Council (WMSC) genadig vanaf door zelf schuld te pleiten. Het team kreeg een voorwaardelijke schorsing opgelegd, omdat het volgens de FIA correct handelde door direct Briatore en Pat Symonds de laan uit te sturen.
Voor de laatste twee – de hoofdrolspelers in 'crashgate' – volgde een zware straf. Symonds werd voor vijf jaar als 'persona non grata' in de F1 verklaard en Briatore mocht zich zelfs levenlang niet meer in de paddock laten zien.
De FIA zal hoogstwaarschijnlijk beroep aan tekenen tegen de beslissing van de rechtbank.

Niels Hendrix