Mijn gevoel zegt dat de Duitser komend seizoen zijn rentree maakt in de sport die hij zo lang heeft gedomineerd. En ik denk dat het goed is voor de Formule 1. "> Jos verwacht Michael Schumacher terug in F1 - Verstappen.nl

Jos verwacht Michael Schumacher terug in F1

Gepubliceerd op 16 december 2009 door Niels Hendrix

De geruchten rondom een terugkeer van Michael Schumacher in de Formule 1 zwellen langzaam maar zeker aan. Het lijkt een kwestie van tijd totdat Mercedes GP met een bekendmaking komt over zijn rentree. Ook Jos Verstappen verwacht Schumacher terug in de F1. Onderstaand Jos' column die in de Telegraaf van donderdag 17 december staat.

"Zelfs als niet-bewoner van het Formule 1-circus blijft Michael Schumacher de gemoederen maar bezig houden. De komst van vier nieuwe F1-teams, het contracteren van nieuwe jonge coureurs en de invoering van een nieuwe puntentelling kunnen de naam Schumacher niet naar de achtergrond drukken. Doet-ie het of doet-ie het niet? Dat is de vraag die op ieders lippen brandt en ik vind dat Michael de knoop nu maar eens moet gaan doorhakken.
Mijn gevoel zegt dat de Duitser komend seizoen zijn rentree maakt in de sport die hij zo lang heeft gedomineerd. En ik denk dat het goed is voor de Formule 1. Al is het maar om te zien hoe de inmiddels 40-jarige Schumacher zich weet te weren tegen de huidige generatie coureurs. En voor hen is het natuurlijk een prachtige uitdaging om te proberen de zevenvoudig wereldkampioen te verslaan.

Dat zal overigens nog niet zo eenvoudig zijn, want bij Mercedes – zoals het er naar uitziet gaat Schumi daar immers rijden – wordt de Duitser herenigd met onder anderen Ross Brawn en Norbert Haug. Toppers in de F1 en mensen met wie Schumacher in zijn raceverleden grote successen heeft geboekt. En geloof mij maar, Schumacher is het kunstje echt niet verleerd. Dat gevoel voor racen, dat hij in iedere vezel van zijn lijf heeft zitten, gaat er nooit meer uit.
Schumacher zal nog het meest moeten wennen aan het nieuwe puntensysteem dat met ingang van komend seizoen wordt ingevoerd. In de praktijk zal blijken dat dit weinig invloed heeft op de uiteindelijke WK-stand, maar het goede van het nieuwe systeem is dat niet de eerste acht, maar de eerste tien coureurs punten gaan scoren. Dat is een uitdaging voor de – met alle respect – mindere teams en betekent dat er tijdens de races nu ook om de plaatsen negen en tien moet worden geknokt. Dat zal de strijdlust op de baan alleen maar ten goede komen en daar zijn alle liefhebbers van de sport dan weer bij gebaat.

Strijdlust zal er komend seizoen ook zijn bij het McLaren-team, waar de (oud-)wereldkampioenen Jenson Button en Lewis Hamilton onder één en dezelfde (Britse) vlag gaan strijden. Een pikant duel waar ik vol verwachting naar uitkijk. Hamilton, de wereldkampioen van 2008, weet inmiddels dat hij het volste vertrouwen van zijn teambazen en alle mogelijke steun van zijn teamleden krijgt. Voor regerend wereldkampioen Button wordt het dan ook 'erop of eronder', waarbij zijn grootste angst zal zijn dat hij niet hetzelfde topmateriaal krijgt als zijn land- en teamgenoot. Hou dat duo in de gaten, komend seizoen.

Inmiddels weten we ook dat we Kimi Räikkönen in 2010 niet meer op de F1-grid zullen tegenkomen. De wereldkampioen van 2007 verruilt het F1-stuurtje – al dan niet definitief – voor dat van een rallywagen. Persoonlijk vind ik het jammer dat Räikkönen vertrekt, het was toch een van de weinige echte karakters in het veld. Eerlijk is eerlijk, op echt hard werken heb ik de Fin nooit kunnen betrappen en het feit dat hij desondanks wereldkampioen is geworden geeft eens te meer aan over hoeveel racetalent hij beschikt.
Ik betwijfel ten zeerste of Räikkönen ooit terugkeert in het F1-circus. Je bent in dat kleine wereldje nu eenmaal sneller vergeten dan je denkt. Wie heeft het bijvoorbeeld ooit nog over de eens zo populaire Juan Pablo Montoya of Jacques Villeneuve? Daarbij geldt ook voor Räikkönen dat je zo goed bent als je laatste race. En die slotwedstrijd van Kimi was er eentje om heel snel te vergeten..."

Niels Hendrix