scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Het rommelt bij Mercedes GP

Gepubliceerd op 15 december 2009 door Jo Vleugels

Wat een prachtige deal zou zijn geweest, blijkt achter de schermen een nachtmerrie te zijn. Afgelopen november maakte Mercedes bekend dat ze een meerderheidsbelang van meer dan 75% in Brawn GP zouden nemen en dat er in 2010 een Mercedes fabrieksbolide aan de Formule 1 zou mee doen. Velen haalden hun wenkbrauwen op, want het was toch crisis en de andere autofabrikanten wisten niet hoe snel ze uit de Formule 1 moesten wegkomen?

Nu is gebleken dat er wel een goede reden was voor Mercedes was om deze stap te nemen. Brawn GP sloot namelijk al in juli 2009 een deal met het Duitse Henkel concern (bekend van o.a. Dixan, Persil, Fa, Schwarzkopf, Pattex, Pritt etc. etc.). Deze deal hield een sponsorcontract in van maar liefst 90 miljoen Euro! Bij de overname eiste Mercedes dan ook een officiële garantie van Henkel over deze 90 miljoen. Die garantie is ook gegeven door Kai von B., de toenmalige sponsor manager van Henkel. Dus Mercedes sloot een pracht deal!

Zoals zo vaak blijkt iets dat te mooi voor woorden is, dat ook inderdaad te zijn. Toen de eerste betaling van Henkel overgemaakt moest worden, bleek het bestuur van Henkel niets te weten van een sponsorcontract en ook niets te weten van een garantie. Een voormalige manager van het bedrijf scheen alles op eigen houtje geregeld te hebben, samen met een eerder veroordeelde oplichter Willy L, die daarvoor een Nederlandse BV had opgericht. Daar de voormalige manager en Willy L. er ook niet armer op waren geworden, is er aangifte tegen de voormalige manager gedaan en een rechtszaak loopt.

Tot zover zou je zeggen een geval van pure oplichting, maar dan heel groot. Er blijkt echter veel meer te spelen, want Henkel beweert dat ze reeds in september aan Brawn GP hebben laten weten geen sponsorcontract te hebben afgesloten en ook niets te willen betalen. Dat zou dan weer de deal tussen Brawn GP en Mercedes in een vreemd daglicht stellen. Er is besloten om geen verdere inlichtingen aan de pers te geven en eerst de uitspraken van de rechtbank af te wachten.

Feit blijft dat het Mercedes team een zekere deal van 90 miljoen Euro voorlopig in lucht ziet opgaan.

Jo Vleugels