Neem nu de transfer van wereldkampioen Jenson Button van Brawn GP naar het team van McLaren. Ik vond dat het meest verrassende van de laatste weken, al is McLaren voor hem natuurlijk geen slechte optie. Op zich zit hij er niet verkeerd. "> Jos denkt dat A1GP voorbij is - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos denkt dat A1GP voorbij is

Gepubliceerd op 25 november 2009 door Niels Hendrix

De tijd tussen de laatste Formule 1 race van het oude en de eerste race van het nieuwe seizoen, het zogenaamde 'silly season', staat altijd bol van de wisselingen, bekendmakingen en geruchten. Zaken die Jos niet ontgaan. Maar ook de oorverdovende stilte vanuit het A1GP kampioenschap valt op. Onderstaand Jos' column die in de Telegraaf van donderdag 26 november staat.

"Nu de laatste internationale kampioenschappen zijn afgesloten, zoals afgelopen weekeinde in Macau met het WK Toerwagens waar Tom Coronel heel knap de titel bij de privérijders pakte, zou je denken dat de grote stilte in de autosport is ingetreden. Niets is minder waar. Vooral in de Formule 1 stapelt het nieuws zich op. Eigenlijk is dat nooit anders geweest, waarmee maar wordt aangegeven dat de Formule 1 zo'n toonaangevende sport is dat er altijd wel gespreksstof is.

Neem nu de transfer van wereldkampioen Jenson Button van Brawn GP naar het team van McLaren. Ik vond dat het meest verrassende van de laatste weken, al is McLaren voor hem natuurlijk geen slechte optie. Op zich zit hij er niet verkeerd. Wel moet ik nog zien hoe dat gaat uitpakken tussen hem en Lewis Hamilton. Je hoort Heikki Kovalainen steeds meer zeggen dat hij bij McLaren als de tweede rijder werd gezien. Vroeger had ook Fernando Alonso daar dat gevoel.
Dat Button zou verhuizen heb ik wel een beetje zien aankomen toen Mercedes het team van Ross Brawn overnam. Ik weet dat Mercedes heel graag een Duitse coureur in hun team wilde hebben en dat werd Nico Rosberg waarmee zij volgens mij al een tijd geleden een overeenkomst hadden gesloten. Ik vermoed dat Button daardoor een probleem had. Als zijn team hem graag had willen behouden, dan zou dat zo gepiept moeten zijn. Blijkbaar stond Button dus niet bovenaan het verlanglijstje en ik kan uit ervaring spreken dat onderhandelingen dan lang gaan duren. Ik kan me zo voorstellen dat het ook zo met Button is gegaan.

Daar komt bij dat het niet ondenkbaar is dat Michael Schumacher zijn rentree in de Formule 1 gaat maken bij het nieuwe Mercedes-team. Dat is nu nog een groot gerucht, maar het is geen geheim dat Ross Brawn altijd achter Michael heeft gestaan uit hun tijd bij Benetton en Ferrari. Bovendien zijn Mercedes-sportbaas Norbert Haug en Schumacher goed bevriend. Ik zou het voor de Formule 1 een goede zaak vinden als Schumacher weer terugkomt. Dat levert zeker extra kijkers op.
Die aandacht kan de Formule 1 heel goed gebruiken na het wegvallen van Honda, Toyota en BMW, terwijl je maar moet afwachten of de drie nieuwe teams volgend jaar meteen mee kunnen komen. Het is wel een goed teken dat er meer teams zijn bijgekomen, temeer daar het nog de grote vraag is wat Renault gaat doen. Daar hangt zwaar weer boven het hoofd en hun topman Carlos Ghosn heeft zich onlangs al kritisch uitgelaten of het zinvol voor Renault is om in de Formule 1 te blijven. Dat is nooit een goed teken. Ik hoop wel dat Renault blijft, maar ik snap het wel. Ik kan me heel goed voorstellen dat grote automobielfabrikanten besluiten om even pas op de plaats te maken. Je kunt het immers moeilijk verkopen om mensen te ontslaan, maar wel enorme bedragen in de Formule 1 te steken.

Waar het in de Formule 1 altijd reuring geeft, is het opvallend stil bij de A1GP. Ik zou bijna zeggen doodse stilte nadat de eerste drie races van het nieuwe seizoen al moesten worden afgelast. Volgens mij is de A1GP ten dode opgeschreven. Ik had al veel eerder verwacht dat het einde oefening voor de A1GP zou zijn. In het eerste jaar toen ik nog voor Team Nederland uitkwam, gingen de betalingen al moeizaam en in feite bleef dat zo. Een grote fout is in mijn ogen gemaakt door in zee te gaan met Ferrari. Dat project is veel te duur uitgevallen. De running kosten liepen de spuigaten uit. Ze hadden beter het vorige model wat kunnen moderniseren om daarmee door te gaan, maar dat is achteraf gepraat. Ik vind dat de A1GP het nog lang vol gehouden heeft. Jammer dat het zo gelopen is, want op zich heeft de serie met landenteams wel iets. Vooral in ons land was de A1GP heel populair met de oranje wagen van Team Nederland. Het sprak de mensen aan. Ik kan me echter niet voorstellen dat de failliete A1GP-organisatie een doorstart maakt. De aangerichte schade door afspraken met circuits niet na te komen is te groot om de A1GP en zijn organisatie nog serieus te nemen."

Niels Hendrix