scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max sluit seizoen 2009 als kampioen af

Gepubliceerd op 26 oktober 2009 door Ron Lem

Dat Max Verstappen het racen niet van een vreemde heeft, is dit seizoen wel duidelijk geworden. In Mariembourg werd Max al kampioen in de Belgian Rotax Max Challenge (BRMC), afgelopen weekeinde reed hij de laatste ronde in deze serie.
Omdat het tevens de laatste race van het seizoen betrof en er bovendien ook nog eens in Genk (België) werd gereden, is Verstappen.nl daarheen afgereisd om deze laatste dag van het seizoen mee te maken en een en ander op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het begon al met de kwalificatie. Hoewel de baan nat was door een flinke regenbui, werd de kwalificatie verder droog verreden. Al moesten de heren nog wel op regenbanden hun rondes rijden.
Max had het onder deze omstandigheden best naar zijn zin en dat bleek uit het feit dat hij zich met een rondetijd van 1:10.174 op pole wist te plaatsen. De verschillen waren niet heel groot, maar zeven tienden van een seconde zijn uiteraard al genoeg.


Max brengt zijn banden op temperatuur in de opwarmronde


Een goede start levert Max direct de leiding op

Toen twee uurtjes later de eerste van drie races van start ging, was de baan droog en stonden de karts op slicks. Na een paar opwarmrondes was het Max die bij de start direct de leiding in de race voor zich wist op te eisen. Max reed uitstekende rondes en wist uiteindelijk na een vlekkeloze race als eerste te finishen, gevolgd door teamgenoot Stan Pex op een tweede plaats.


De eerste rondes zit het veld nog dicht bij elkaar, Max en Stan komen als eerste en tweede de eerste bocht door

Ook de tweede race kon Max zijn leiding in de race behouden en opnieuw reed hij foutloos naar de finish. Max was nu ruim zeven seconden sneller dan teamgenoot Stan Pex die als tweede over de finish kwam. Voor Stan belangrijk omdat hij hiermee de eveneens de tweede plaats in het algemeen klassement wist te veroveren, achter Max die hier al vanaf de eerste race het klassement aanvoert.


Stan Pex op weg naar de finish


Max komt de laatste bochten door op weg naar het kampioenschap

Ook de derde race verliep vlekkeloos en met een beste snelheid van 83 km/uur (gemiddeld) kwam Max opnieuw als eerste over de finish en was daarmee definitief de kampioen 2009 in de Mini Max klasse. Stan Pex kwam voor de derde keer als tweede over de finish en daarmee stond Pex Racing dus op plaats één en twee op het podium na afloop.


Max tijdens de finish van de laatste race

Max heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Het racen gaat hem goed af en de kart die door Jos persoonlijk wordt onderhouden en afgesteld heeft zich uitstekend gehouden. Slechts eenmaal liet het materieel Max in de steek bij een race. Op 18 juli tijdens de eerste finale wilde de kart van Max niet vooruitkomen. Een schilfertje in de carburateur zorgde ervoor dat de motor verzoop. Jos heeft getracht dit te herstellen, maar daardoor liep Max een ronde achterstand op en sloot de eerste finale dus voor het eerst dit seizoen puntloos af. Dat Max uit het juiste hout gesneden is, bleek toen bij de tweede finale, want Max moest op de negentiende positie starten en wist van daaruit met voorsprong als eerste te finishen.

Een ander incident deed zich voor tijdens de eerste finale van de races op 29 augustus. In de eerste bocht kreeg Max een tik van een medestander en kwam achterstevoren tegen de rijrichting in tot stilstand. Max toonde zich een sportieve rijder, want zonder morren liet hij eerst netjes het veld voorbij zodat de baan leeg was, draaide veilig zijn kart en ging achter de rest aan. Binnen enkele bochten wist Max al acht karts in te halen en na nog eens enkele ronden kon hij de leiding van de race alweer terugpakken om alsnog als eerste te finishen!

De rest van het seizoen is voor de verslaggeving hier op de website tamelijk eentonig geworden, elke finale werd door Max gewonnen. Of het nu droog weer was of regende, het maakte de snelle zoon van Jos totaal niets uit.
Al met al een succesvolle afsluiting van het seizoen dus voor Max Verstappen, die met een zeer tevreden blik op de resultaten terug mag kijken. Uiteraard willen wij van Verstappen.nl Max en Pex Racing vanaf deze plaats van harte feliciteren met dit fantastische resultaat!

Ron Lem