scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Bezwaar 2011 regels ACO

Gepubliceerd op 15 oktober 2009 door Niels Hendrix

Vorige week heeft de ACO, de organisatie van onder andere de 24 Uur van Le Mans en de Le Mans Series, enkele regelwijzigingen voor 2011 gepresenteerd. De meest in het oog springende daarvan is het gelijk stellen van de 'air restrictor' voor open en gesloten prototypes.
Tot en met 2010 mogen de dichte auto's – de prototypes met een dak – met een iets grotere restrictor rijden omdat de verplichte airconditioning een gedeelte van het vermogen aanspreekt. Dat verandert dus, als het aan de ACO ligt.

Vanzelfsprekend zien de fabrikanten van de huidige dichte prototypes – zoals ook de Aston Martin LMP1 waar Jos Verstappen in reed – die nieuwe regel niet zitten. "Je moet wel gek zijn om nog een gesloten auto te bouwen", liet Aston Martin Racing teambaas George Howard-Chappell weten.
"Er is geen stimulans meer om een dichte auto te ontwerpen, en dat is nodig omdat een coupé meer werk met zich meebrengt. Hoewel een gesloten auto een klein aerodynamisch voordeel heeft, zijn er veel negatieve kanten. Zo moet je deuren ontwerpen en is er het probleem van extra gewicht en hoe de ruit schoon te houden. De auto is een stuk complexer."

Ook de teammanager van Peugeot, Serge Saulnier, uit zijn kritiek: "Er moet een compensatie zijn voor het extra vermogen dat nodig is voor de airconditioning en de complexiteit van het systeem."
Daarnaast vindt hij het op grond van veiligheid een onverstandige wijziging. "Het is voor de veiligheid onverstandig om fabrikanten min of meer te dwingen om open auto's te maken. Volgens ons is een gesloten auto een stuk veiliger."
Met dat laatste heeft Saulnier zeker een punt. De verschrikkelijke crashes in de F2 en F1 waarbij Henry Surtees overleed en Felipe Massa zwaar gewond raakte, zijn daarvan het trieste voorbeeld.

Niels Hendrix