scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Voorwaardelijke straf Renault

Gepubliceerd op 21 september 2009 door Niels Hendrix

Het Renault Formule 1 team heeft een voorwaardelijke straf gekregen voor het opzettelijk laten crashen van Nelson Piquet tijdens de GP van Singapore van vorig jaar. Mocht het team binnen twee jaar op eenzelfde soort vergrijp betrapt worden dan volgt een onherroepelijke diskwalificatie voor het team.
Door het zelf de laan uit sturen van de twee hoofdrolspelers en het vervolgens niet in verweer gaan bij de WMSC (World Motor Sport Council) – hetgeen in feite een schuldbekentenis is – komt Renault nog goed weg.

De FIA liet verder weten dat teambaas Flavio Briatore nooit meer werkzaam mag zijn binnen de Formule 1 en alle andere series die onder het gezag van de FIA vallen. Niet als teambaas maar ook niet als coureurmanager. Hij is dus letterlijk voor de rest van zijn leven de pitstraat uitgestuurd. De FIA nam het zwaar op dat Briatore tot op de dag van vandaag, ondanks de aanwezige bewijslast, iedere betrokkenheid bij de zaak is blijven ontkennen.
Hoofdengineer Pat Symonds wordt voor vijf jaar uit alle FIA klassen verbannen. Symonds had de WMSC laten weten oneindig veel spijt en schaamte te hebben voor zijn betrokkenheid in het schandaal.

Nelson Piquet heeft, zoals Max Mosley al eerder liet weten, immuniteit gekregen vanwege het bij de FIA naar voren brengen van de opzettelijke crash en het vrijwillig aanleveren van bewijs.
Zijn voormalig teamgenoot Fernando Alonso werd bedankt voor zijn medewerking en het bijwonen van de hoorzitting. Er werd geconcludeerd dat hij op geen enkele wijze betrokken was bij de zaak.

Niels Hendrix