scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Briatore en Symonds ontslagen

Gepubliceerd op 16 september 2009 door Niels Hendrix

Het Formule 1 team van Renault heeft laten weten dat teambaas Flavio Briatore en hoofdingenieur Pat Symonds de laan uit heeft gestuurd. Daarnaast meldt het team dat het de beschuldigingen, waarvoor het zich op 21 september voor de World Motor Sport Council moet verantwoorden, niet zal betwisten. Renault zeg het niet met zoveel woorden maar dat komt in feite neer op een schuldbekentenis.
Het team wordt beschuldigd van het veroorzaken van een opzettelijke crash in de GP van Singapore van 2008. Die crash van Nelson Piquet zorgde voor een safety car periode en werkte onmiskenbaar in het voordeel van teamgenoot Fernando Alonso. De Spanjaard wist mede daardoor de race te winnen.

Vlak voor Piquet zijn stoeltje bij Renault af moest staan aan Romain Grosjean, heeft de Braziliaan de FIA benaderd en uit de doeken gedaan hoe Briatore en Symonds hem voor aanvang van de race in Singapore gevraagd hebben om te crashen. Het zette een onderzoek van de FIA in gang en Briatore, Symonds en andere teamleden werden tijdens het GP weekend in België ondervraagd.
Een deel van het verzamelde bewijs, waaronder Piquet's verklaring, telemetrie details en radio verkeer is tijdens het weekend in Monza naar de pers gelekt. Daarop kwam Renault met een verklaring naar buiten dat het vader en zoon Piquet voor het gerecht zou dagen wegens chantage.

Er kwam weer een nieuwe wending in het verhaal toen bleek dat de FIA niet alleen Piquet maar ook Symonds immuniteit had aangeboden in ruil voor volledige openheid aangaande het Singapore incident. Het lijkt erop dat Renault met het ontslaan van de twee hoofdrolspelers het ergste wil proberen te voorkomen. Maar de actie zal waarschijnlijk weinig uithalen aangezien niet Briatore en Symonds maar het Renault team door de WMSC gedaagd is.
FIA president Max Mosley liet eerder al weten dat het team een uitsluiting van het kampioenschap boven het hoofd hangt, wanneer daadwerkelijk bewezen wordt dat het team zich schuldig heeft gemaakt aan competitievervalsing.

Niels Hendrix