Ik ken Thomas vanuit de karting. "> Jos aangeslagen door kartongeval Thomas Knopper - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos aangeslagen door kartongeval Thomas Knopper

Gepubliceerd op 12 augustus 2009 door Niels Hendrix

Afgelopen weekend was Jos Verstappen aanwezig in Liedolsheim in Duitsland om daar de gebroeders Pex bij te staan bij hun deelname in de KZ2 klasse van het Duitse kart kampioenschap (DKM). Helaas vond daar een zeer ongelukkig ongeval plaats tijdens één van die races en daarbij kwam het 19-jarige racetalent Thomas Knopper te overlijden. Onderstaand Jos' column die in de Telegraaf van donderdag 13 augustus staat.

"Motorsport is 'dangerous'. We weten het allemaal en wie een circuit betreedt, wordt er ook op gewezen dat motorische sporten gevaarlijk kunnen zijn. Het afgelopen weekeinde was een zwarte dag voor de kartsport toen Thomas Knopper op het circuit van Liedolsheim verongelukte. Ik zag het drama voor mijn ogen gebeuren. Ik stond er met mijn neus bovenop toen hij na een botsing zeker vier, vijf meter hoog uit zijn kart werd geslingerd en heel ongelukkig op zijn hoofd terecht kwam. Ik zag meteen aan zijn houding dat het goed fout zat. Het was een afgrijselijk gezicht.
Ik ken Thomas vanuit de karting. Hij was in Liedolsheim een concurrent van ons kartteam waarin de jongens Yard en Jorrit Pex rijden. Thomas was een goede coureur en heel fanatiek. In 2007 was hij nog Europees kampioen en ook afgelopen weekeinde behoorde hij tot de snellere coureurs door als tweede snelste van start te gaan.

De manier waarop hij stierf was verschrikkelijk. Iedereen op het circuit was er kapot van. De stemming na afloop was heel beklemmend. De verslagenheid was groot. Heel veel mensen huilden en die ongewone stilte die er plotseling over het circuit daalde, gaf me net zo'n naar gevoel als destijds bij de Formule 1-race in Imola toen Roland Ratzenberger en Ayrton Senna verongelukten. Ik weet niet of het voorgevoel was, maar ik besloot dat mijn zoon Max niet ging testen op Liedolsheim. Ik vond het geen fijne baan voor hem. Max stond er ook bij toen het ongeluk met Thomas gebeurde. Hij heeft hem zelfs zien reanimeren, maar daar heb ik hem snel weggehaald. Ook hij was diep onder de indruk en bleef ook constant vragen hoe het mogelijk was dat zoiets had kunnen gebeuren.
Ik heb me dat natuurlijk ook afgevraagd, zeker als je eigen zoon kart. In feite is karting heel veilig. Ik weet niet hoe lang het geleden is dat ik zo'n drama eerder heb meegemaakt. Ik denk een jaar of vijftien terug met Michael Bakker in Eindhoven. Ik zeg altijd dat op de fiets naar school gaan, gevaarlijker is. Je kunt ook thuis van de trap vallen en je nek breken. Thomas kwam ook heel verkeerd terecht. Eens in de zoveel tijd heb je echter zo'n periode in de autosport dat er in een paar weken tijd steeds iets vreselijks gebeurt. Eerst de dood van Henry Surtees, toen het ongeval met Felipe Massa en nu Thomas Knopper, want karting valt ook onder autosport. Het is een fase waar we doorheen moeten.

In Liedolsheim werden alle races terecht afgelast en wij wilden meteen naar huis gaan. Toch besloten we door te gaan naar Italië om in Napels te karten. Nu we hier zijn vraag je je af waarom er in Liedolsheim gereden mocht worden. Hier niet links en rechts muren langs de baan, maar grote uitloopstroken. Ik geef het circuit in Duitsland niet specifiek de schuld van ongeluk, maar dat het er aan veiligheid schortte mag duidelijk zijn. Ik hoop dat dit ongeluk iedereen wakker schudt. Er zijn zoveel circuits waar echt iets aan de veiligheid moet worden gedaan. Ook in Nederland is er niet één kartcircuit dat aan de veiligheidseisen voldoet. Iedereen moet natuurlijk zelf beslissen om er wel of niet te rijden. Het zou raadzaam zijn om gewoon eens te zeggen dat we niet rijden op een circuit dat niet echt veilig is. Ik vind het ook een taak van de officials om op de veiligheid toe te zien. De dood van Thomas Knopper heeft nog eens aangetoond dat we daar niet alert genoeg op kunnen zijn.

Dat brengt mij op de schorsing die Renault en Fernando Alonso kregen opgelegd naar aanleiding van het afgebroken wiel tijdens de Grand Prix van Hongarije. Ik vind die straf belachelijk. Ik zou het een blamage voor de sport vinden als Alonso volgende week niet in de Grand Prix in Valencia mag starten. De officials die dat besloten hebben, moeten nooit meer op een circuit worden toegelaten als zij denken dat Alonso door het team expres is weggestuurd met een wiel dat niet goed vast zat. Die mensen begrijpen niets van de racerij. Alonso lag op kop toen hij aan de pits kwam. In de hectiek en de snelheid waarmee gehandeld moest worden, heeft een monteur een fout gemaakt. Dat een week eerder Surtees de dood vond en Massa een onderdeel in zijn oog kreeg - wat één op tien miljoen keer gebeurt - dan mag je al die incidenten niet over één kam scheren. Die dien je apart te bekijken. Nu is er sprake van paniekvoetbal, maar hopelijk komt het komende maandag in de aangespannen rechtszaak nog goed voor Alonso en Renault.

De Spaanse organisatie zal het toejuichen als de Spanjaard Alonso komt, nu Michael Schumacher tot de conclusie kwam dat hij nog te veel nekpijn heeft om zijn rentree bij Ferrari te maken. Ik vind het jammer dat hij niet meedoet, want ik had graag willen zien hoe hij het ervan zou brengen. Ik heb hem nog een sms'je gestuurd en hem succes gewenst. Ik kreeg er ook een van hem terug. Kort en krachtig: 'Danke'. Eigenlijk was ik niet verbaasd dat hij moest afhaken. Ik had het al voorspeld, omdat ik zelf ook lang last heb gehad van een nekblessure. Daar ben je wel een tijdje zoet mee. Daarom heb ik het van hem niet verstandig gevonden om zijn rentree aan te kondigen. Hij had beter eerst kunnen kijken of het met die nek wel zou lukken. Daar komen zoveel krachten op door het remmen, accelereren en de bochten. Later had hij alsnog bekend kunnen maken of hij wel of niet ging racen. Ik heb hem dan ook niet meer ge-sms't. Wat moet je zeggen? Schade, Scheisse? Ik denk dat hij dat zelf het meest teleurgesteld is.

Daarom nu maar iets vrolijkers. Misschien rijdt Alonso niet in Valencia, maar komende zondag komt hij met een demo wel in actie in Rotterdam tijdens Bavaria City Racing. Ik vermoed dat weer veel racefans daarop afkomen. Ik ben er ook, maar ik zal het rustiger aandoen dan Alonso. Ik ga burgemeester Ahmed Aboutaleb rondrijden in de Bugatti Veyron Grand Sport van mijn vroegere sponsor Michel Perridon van Trust. Michel heeft me wel verzocht het voorzichtig aan te doen en niet de banden op te roken. Alleen al voor de burgervader zal ik dat laten maar ook omdat deze voor Nederland zeldzame auto ruim 1,5 miljoen euro heeft gekost. Bovendien heeft Michel slechte ervaringen met het uitlenen van zijn wagens. Dat deed hij een keer op het circuit van Zandvoort waar iemand zijn Porsche Carrera GT in puin reed. Hij kan er op vertrouwen dat ik de burgemeester veilig zal rondleiden. Want sinds afgelopen zondag kan ik er niet genoeg op hameren dat veiligheid een groot goed is."

Niels Hendrix