scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

F1: Stefan GP leest FIA de les

Gepubliceerd op 04 augustus 2009 door Jo Vleugels

Al enkele jaren is het een en al machtsvertoon in de Formule 1. Het ene grote fabrieksteam tegen het andere, tegen de FIA, tegen Max Mosley en tegen Bernie Ecclestone. Elke keer loopt het na min of meer redelijke strubbelingen weer met een sisser af. Ondanks de grote klap van de kredietcrisis racen ze nog steeds in een miljoenen verslindende serie. De grote teams verklaarden de oorlog aan Bernie en aan de FIA en dreigden zelfs een eigen serie te starten. Ook dat liep met een sisser af. Waren ze dan net allemaal niet groot genoeg?

Toen kwam Zoran Stefanovic... en de hele Formule 1 beeft! Wie? Zoran Stefanovic is de baas van het Servisch bedrijf AMCO, die zich hadden aangemeld om in 2010 met Stefan Grand Prix deel te nemen aan de Formule 1. Ooit (in 1997) was Stefanovic al kort in beeld bij de F1 toen hij een bod deed op het voormalige Lola team.

De drie teams die volgend seizoen in de F1 nieuw toegelaten worden zijn Manor, Campos en USF1. Allemaal met Cosworth motoren. Dat is geen toeval, want nu blijkt dat de FIA alle teams verplicht voorschreef een contract met Cosworth aan te gaan om überhaupt deel te nemen aan de selectie. Stefanovic had daar geen zin in omdat hij al een mooie deal had met een andere motorenleverancier in de F1, maar bovendien was hij binnen zijn bedrijf AMCO goed in staat zelf een concurrerende motor te bouwen. Twee alternatieven die beter en goedkoper waren dan de Cosworth deal.

Om dan maar kans te maken om deel te nemen, was Stefanovic bereid de motorendeal van Cosworth toch te accepteren, maar hij werd niet toegelaten in de Formule 1.

Zoran Stefanovic gooide de knuppel in het hoenderhok door zich niet te beklagen bij de Formule 1, ook niet bij de FIA, maar hij diende een officiële klacht in bij de Europese Commissie. In deze klacht omschrijft hij de FIA als een club die vrije concurrentie in de weg staat. Hij eist daarbij een nieuwe selectie van teams voor volgend seizoen. Zoran beroept zich op artikel 81 en 82 van de Europese antitrust wet.

Een beslissing van de Europese Commissie hierin zou er op zijn minst voor zorgen dat de drie teams die voor 2010 aangenomen zijn opnieuw door een selectieprocedure heen moeten, samen met andere teams die afgewezen werden. Voor de fans van Formule 1 is dat een goed teken, want wie zit te wachten op teams die enkel meedoen omdat ze een motor kozen vanuit een politiek aspect?

De Formule 1 is vooral ongerust omdat Stefanovic de klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie en niet direct bij de FIA of de Formule 1. Het enige wat Bernie en de nieuwe teams kunnen doen is dus afwachten. Een onderzoek door de antitrust commissie kan overigens nog veel meer stof doen opwaaien. Daar kan de Formule 1 van meepraten! Het vorige onderzoek - in 1990 - zorgde er bijvoorbeeld voor dat de rechten van Formule 1 voor 100 jaar verkocht dienden te worden en dat Ecclestone niet meer alleen-eigenaar was.

Het is moeilijk voor de drie nieuwe teams omdat ze eigenlijk al lang contracten af moesten sluiten, maar ze weten dus nog helemaal niet of ze mee mogen doen. Formule 1, maar meer nog de FIA, heeft nu dus iemand gevonden die precies het zere been wist te vinden en klaar krijgt waar veel groteren niet in slaagden: de FIA en de Formule 1 even te laten beven.

Jo Vleugels