scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Formule 1 crisis afgewend

Gepubliceerd op 24 juni 2009 door Ron Lem

De dreigende crisis in de Formule 1 is vandaag bezworen. De FIA maakt in een officieel persbericht bekend dat de geschillen, die maandenlang tussen de FIA en de acht teams verenigd in de FOTA speelden, na lang overleg zijn opgelost. Zowel FOTA als FIA hebben daartoe water bij de wijn gedaan, en gezamenlijk zijn er afspraken gemaakt over de toekomst in de Formule 1.

Nadat bekend werd dat alle partijen het met elkaar eens zijn geworden, hebben de teams zich alsnog ingeschreven voor seizoen 2010. Daarna maakte de FIA de nieuwe deelnemerslijst voor 2010 bekend.

TEAM                           CONSTRUCTOR
 
SCUDERIA FERRARI MARLBORO      FERRARI
VODAFONE McLAREN MERCEDES      McLAREN MERCEDES
BMW SAUBER F1 TEAM             BMW-SAUBER
RENAULT F1 TEAM                RENAULT
PANASONIC TOYOTA RACING        TOYOTA
SCUDERIA TORO ROSSO            STR TBA
RED BULL RACING                RBR TBA
AT&T WILLIAMS                  WILIAMS TOYOTA
FORCE INDIA F1 TEAM            FORCE INDIA MERCEDES
BRAWN GP FORMULA ONE TEAM      BRAWN TBA
CAMPOS META TEAM               CAMPOS COSWORTH
MANOR GRAND PRIX               MANOR COSWORTH
TEAM US F1                     TEAMUS F1 COSWORTH

De belangrijkste afspraken zijn dat van een budgetlimiet van 45 miljoen geen sprake meer is, maar dat de teams wel in twee jaar tijd de kosten terug zullen brengen naar het niveau van begin jaren '90. Verder hebben de teams erkend dat de FIA het officiële sturende en bindende orgaan voor de autosport is, en daarmee ook tot 2012 de commerciële activiteiten rond de Formule 1 zal blijven verzorgen.

Tenslotte is overeen gekomen dat Max Mosley zich na dit seizoen niet langer beschikbaar zal stellen voor het presidentschap van de FIA. Met de overeenkomst is ook het alternatieve wereldkampioenschap voor de Formule 1, dat door de FOTA zou worden opgezet, van de baan.

Ron Lem