scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

F1: Red Bull wint Silverstone op overtuigende wijze

Gepubliceerd op 21 juni 2009 door Ron Lem

De zondag gehouden Grand Prix van Silverstone, is door het team van Red Bull Racing op overtuigende wijze gewonnen. De jonge Duitse coureur Sebastian Vettel die vanaf de pole-position mocht starten, leek ontketend. In een foutloze race wist hij zijn wagen feilloos als eerste over de eindstreep te brengen.

Zijn teamgenoot Mark Webber startend vanaf de derde positie wist de tweede plaats te behalen nadat Rubens Barrichello in zijn eerste pitstop naar verhouding vrij lang binnenstond. Barrichello wist echter wel als derde te finishen.

Het team van Brawn GP had te kampen met slechte grip op de baan. Als gevolg van de lagere temperaturen dan in warmere landen, bleef de bandentemperatuur op het Britse circuit lang onder de maat. Al tijdens de kwalificaties werd duidelijk dat het team dit keer harder zou moeten vechten dan ooit om in de top drie te komen. Uiteindelijk is dit met Rubens Barrichello gelukt.


Red Bull rijders beiden op het podium

Jenson Button startte vanaf de zesde positie en zakte zelfs na de eerste serie pitstops af naar de tiende plaats. Na de eerste stop was de wagen dan ook voorzien van de harde banden en dat zorgde voor veel overstuur, met name in de eerste bocht. Na de tweede stop, nu vanaf positie acht, had Button weer zachte banden en zag kans terug te komen op de zesde positie vanwaar hij het gevecht aanging met Nico Rosberg die op de vijfde positie reed. Ondanks het inlopen op Rosberg tot op een halve seconde, zag Button geen kans om Rosberg te passeren en finishte op de zesde plaats.

Gevechten waren er ook in de achterhoede, met name tussen de heren Piquet jr., Alonso, Heidfield en Hamilton. De wereldkampioen van vorig jaar finishte op plaats zestien, net achter Nick Heidfield en met een ronde achterstand op de winnaar, Sebastian Vettel.

Geen gevecht tussen Kovalainen en Bourdais, want daartussen zat al een ronde verschil. Maar toch kwamen beide heren met elkaar in aanraking. Bourdais stuurde zijn wagen met de rechtervoorzijde tegen de linkerachterzijde van de wagen van Kovalainen. Beide heren moesten vervolgens de pit opzoeken voor reparaties, Kovalainen vanwege een lekke band en bij Bourdais ontbrak de voorvleugel na de aanrijding. Vijf ronden later, in ronde 39, moest Kovalainen alsnog de strijd staken als gevolg van de mechanische schade aan zijn wagen. Bourdais onderging in ronde 40 hetzelfde lot nadat zijn oliedruk weggevallen was.

Tegen het einde van de race begonnen duidelijk concentratieproblemen op te treden en diverse coureurs maakten uitstapjes naast de baan. Lewis Hamilton ontkwam hier ook niet aan toen hij in ronde 43 met zijn rechterachterwiel het gras meenam en vervolgens spinde. Via een korte rit door het gras bereikte hij weer de baan maar verspilde met deze manoeuvre wel een plaatsje aan Nick Heidfield.

Opmerkelijk was tenslotte de prestatie van Adrian Sutil en Giancarlo Fisichella. De beide heren rijdend voor het team van Force India reden een goede race. Sutil startend vanuit de pitlane, wist zijn wagen korte tijd op plaats veertien te krijgen en hield daarmee zelfs Alonso en Hamilton achter zich. Uiteindelijk finishte hij als zeventiende. Ook Fisichella reed een goede race en gestart vanaf de zestiende plaats wist hij als tiende te finishen.

De uitslag van de Grand Prix van Groot-Brittannië:

    Nr Coureur                Team                     Tijd 
  1 15 Sebastian Vettel       RBR-Renault           60 -
  2 14 Mark Webber            RBR-Renault           60 +15.1 secs   
  3 23 Rubens Barrichello     Brawn-Mercedes        60 +41.1 secs   
  4  3 Felipe Massa           Ferrari               60 +45.0 secs  
  5 16 Nico Rosberg           Williams-Toyota       60 +45.9 secs   
  6 22 Jenson Button          Brawn-Mercedes        60 +46.2 secs   
  7  9 Jarno Trulli           Toyota                60 +68.3 secs   
  8  4 Kimi Räikkönen         Ferrari               60 +69.6 secs  
  9 10 Timo Glock             Toyota                60 +69.8 secs   
 10 21 Giancarlo Fisichella   Force India-Mercedes  60 +71.5 secs 
 11 17 Kazuki Nakajima        Williams-Toyota       60 +74.0 secs   
 12  8 Nelsinho Piquet        Renault               59 +1 Lap  
 13  5 Robert Kubica          BMW Sauber            59 +1 Lap  
 14  7 Fernando Alonso        Renault               59 +1 Lap  
 15  6 Nick Heidfeld          BMW Sauber            59 +1 Lap  
 16  1 Lewis Hamilton         McLaren-Mercedes      59 +1 Lap  
 17 20 Adrian Sutil           Force India-Mercedes  59 +1 Lap  
 18 12 Sebastien Buemi        STR-Ferrari           59 +1 Lap 
Ret 11 Sebastien Bourdais     STR-Ferrari           37 +23 Laps  
Ret  2 Heikki Kovalainen      McLaren-Mercedes      36 +24 Laps 

Ron Lem