FIA schakelt rechter in

Gepubliceerd op 20 juni 2009 door Ron Lem

De oorlog tussen de FIA en acht teams uit de Formule 1 series neemt serieuze vormen aan nu de FIA heeft aangekondigd per direct juridische stappen te gaan ondernemen om de teams terug in het gareel te krijgen.

De acht teams vertegenwoordigd binnen de FOTA kondigden gisteren aan zich niet te zullen inschrijven voor de Formule 1 voor het seizoen 2010, maar in plaats daarvan een eigen seizoen te organiseren als vervanging voor de huidige Formule 1 Grand Prix serie. Daarbij willen zij vele zaken anders gaan regelen dan de FIA dat nu doet. Genoemd worden onder meer hogere transparatie in regelgeving, lagere toegangsprijzen en meer aandacht voor de bezoekers van een Grand Prix.

De teams zijn tevens behoorlijk ontevreden over de nieuwe reglementen die de FIA de teams zelf dwingend oplegt voor 2010, en in het bijzonder over de budgetlimieten van 45 miljoen die daar onderdeel van uitmaken. Eerdere onderhandelingen over de nieuwe regels hebben geen oplossing geboden.

Vrijdag 19 juni 2009 was de laatste dag dat de teams zich konden inschrijven bij de FIA. Zaterdag 20 juni zou de FIA dan de lijst met deelnemers voor 2010 bekendmaken. Zoals de zaken er nu voorstaan heeft de FIA besloten de nieuwe lijst voorlopig nog niet bekend te maken, en juridische stappen tegen de acht teams te ondernemen. Volgens de FIA maken deze teams, en dan met name het team van Ferrari, zich schuldig aan breuk van lopende contracten. Bovendien is de FIA niet van plan de rebellerende teams door hun opstandige houding enige invloed te laten uitoefenen op de nieuwe reglementen.

Ron Lem