Tijdbom onder Formule 1 tikt luider dan ooit

Gepubliceerd op 19 juni 2009 door Ron Lem

Aan de vooravond van de Grand Prix op Silverstone, wordt de sluimerende crisis in de Formule 1 wereld pijnlijk duidelijk als blijkt dat diverse renstallen weigeren in te schrijven voor het seizoen 2010. Ferrari, Renault, Brawn GP, BMW-Sauber, McLaren, Red Bull, Toyota en Toro Rosso zullen zich niet inschrijven en dreigen de Formule 1 te verlaten. Vandaag, 19 juni, sluit de officiële inschrijftermijn van de FIA.

De genoemde renstallen hebben zich verenigd in de FOTA (Formula One Team Assocation). De FOTA geeft aan zich niet te kunnen vinden in de nieuwe reglementen voor 2010, waarvan een beperking van het budget voor de teams van 45 miljoen dollar als grootste probleem wordt gezien. In een laatste poging de teams over te halen heeft Max Mosley aangeboden de limieten te verhogen naar 100 miljoen, maar hiermee gingen de teams verenigd in de FOTA niet akkoord.

In een reactie op de gebeurtenissen gaf Max Mosley aan niet te tolereren dat deze teams met hun opstandige gedrag de reglementen van de FIA proberen te beïnvloeden. Volgens Mosley is het duidelijk dat de FOTA de onderhandelingen met maar een doel heeft aangegaan en dat van compromissen al bij voorbaat geen sprake was. De FIA zal vanavond gewoon de inschrijving sluiten en morgen de lijst met nieuwe deelnemers bekend maken.

Tot dusverre hebben zich twee teams daadwerkelijk ingeschreven. Williams en Force India staan op de lijst, maar ook de teams USF 1, Campos en Manor hebben zich als nieuwe teams aangemeld. De FOTA heeft aangekondigd een nieuwe klasse te zullen opstarten waarbij meer transparantie, meer aandacht voor de fans door lagere toegangsprijzen en meer transparante regelgeving de belangrijkste argumenten zullen vormen.

Ron Lem