24u: Update 05.00 uur

Gepubliceerd op 14 juni 2009 door Niels Hendrix

Vlak na drie uur maakt Audi #1 vanaf de tweede positie een pitstop. Om wat controles uit te kunnen voeren en remstof weg te kunnen vegen, wordt het bodywork tijdelijk van de auto gehaald. Het kost het team een positie. Het Franse merk krijgt zodoende de eerst twee posities in handen (#9 en #8). Op P4 rijdt de Peugeot van Pescarolo.

Om vier uur gaat het echter gruwelijk mis met de 908 HDI #17 Pescarolo. Benoit Treluyer heeft een verschrikkelijke crash bij de "Esses de la Chapelle". De auto is nog amper herkenbaar, zo hevig is de schade. De safety car komt voor de derde keer circuit la Sarthe op, een brandweerwagen en een ziekenauto volgen. De 32-jarige Fransman blijkt bij bewustzijn en wordt met onbekend letsel afgevoerd naar het medisch centrum.
Twee ronden voor zijn crash had Treluyer de auto overgenomen van Simon Pagenaud. Bij die stop werden de neus en motorcover vervangen. Of de oorzaak terug te voeren is op een mechanische hapering of een menselijke fout, is echter nog niet bekend. Het duurt drie kwartier voordat de baan weer wordt vrijgegeven.
Door het gebeuren komt Aston Martin Racing de top vier binnen en heeft het opeens uitzicht op een podium. Om vijf uur 's ochtends is de tussenstand: #9, #8, #1, #007, #14, #11, #16, #15, #13, #008. Inderdaad, Anthony Davidson rijdt met de #008 weer in de top tien.

Niels Hendrix