Charouz wijt crash aan lage downforce instelling

Gepubliceerd op 13 juni 2009 door Niels Hendrix

Jan Charouz vermoedt dat de oorzaak van zijn crash op donderdagavond ligt aan de lage downforce instelling. Een mechanisch probleem is het niet volgens de Tsjech. Charouz verloor de controle over zijn 007 AMR terwijl hij aanremde voor de tweede chicane op Mulsanne Straight. Hij ging hard de banden in en kwam tot stilstand in het grind.
"Ik ging niet eens voluit", vertelt Charouz. "Het was een rondje zoals alle andere. De rembalans stond zelfs naar voren, voor de zekerheid. Alles was normaal. Toen ik bij de tweede chicane kwam en de rem aanraakte, blokkeerden de achterwielen meteen. Bij die snelheid en met zo weinig downfore verlies je dan de controle. Ik kon alleen nog wachten op de impact. Gelukkig is de cockpit nog heel."


Meer foto's staan in een eerder bericht

Ondanks dat het een fikse crash was, is de schade aan de #007 ondertussen gerepareerd en rijdt de auto gewoon zijn rondjes tijdens de warm-up op zaterdagochtend.
"Ik crashte met 270km/u. Maar wat me zorgen baart is dat het zo onverwachts gebeurde en dat Jos Verstappen hetzelfde overkwam tijdens de test op Monza. Hopelijk kunnen we nog achterhalen wat er gebeurd is zodat we het kunnen voorkomen."
Charouz sluit een mechanisch falen uit. Hij legt uit dat de Aston Martins met weinig downforce rijden om zodoende weerstand te kunnen bieden aan de snellere diesels. "Ik denk niet dat er iets afgebroken is. Het is iets waarmee we te maken krijgen wanneer we met weinig downforce rijden. Als je de rem hard intrapt, blokkeert de boel gewoon."

Niels Hendrix