Aston Martin 008 voorlopig achtste in kwalificatie Le Mans

Gepubliceerd op 11 juni 2009 door Niels Hendrix

Op donderdagavond om 19.25 uur ging het eerste deel van de kwalificatie van start. De oorzaak van de vertraging van 25 minuten kwam door een crash in de Formule Le Mans serie, die voorafgaand aan het hoofdprogramma reed.
Darren Turner neemt als eerste plaatst in de 008 Aston Martin in de twee uur durende sessie. Al na enkele ronden laat hij een 3:31.100 noteren. Turner mag de tank leeg rijden en na twaalf ronden, als hij het stuur door geeft aan Anthony Davidson, staat hij achtste.

Turner gaat in overleg met zijn engineer en Jos sluit meteen bij de bespreking aan. De Brit noemt de auto lekker neutraal. Het enige puntje van kritiek is het lichte overstuur bij het aanremmen van bochten. Davidson rijdt onderwijl zijn rondjes op circuit de la Sarthe en verbetert de tijd van zijn teamgenoot; een 3:29.522. Als ook hij twaalf keer het 13,6km lange circuit rond is geweest, is het de beurt aan Jos om in te stappen. Er zijn dan nog ongeveer 20 minuten van de twee uur te gaan.
Jos is snel en komt met een 3:31.806 dicht in de buurt van de tijden van zijn teamgenoten maar door alle drukte op de baan, vooral tegen het eind van de eerste twee uur, weet hij de gereden tijd niet meer scherper te zetten. Op zich niet erg want Jos verwacht dat de baan rond 22.00 tot 22.30 uur het snelst zal zijn. Dan is de lucht fris wat voor een goede motorkoeling zorgt en is het nog niet helemaal donker."Ik reed op hele oude banden, die gisteren ook al gebruikt waren door Turner en Davidson", vertelt Jos na zijn run. "Volgens mij waren die banden gewoon op. Ik had zojuist enorm veel last van onderstuur. Dat kan gedeeltelijk aan de banden gelegen hebben." Toch vonden Turner en Davidson de balans wel goed. "Ja, maar zo lukt het niet om de snelheid door de bocht mee te nemen. Dan ga je door het onderstuur zo van je lijn af. Ik heb meer grip aan de voorzijde nodig."
Aston Martin Racing rijdt niet met speciale kwalificatiebanden. Dat zou toch weinig zin hebben volgens 'The Boss' want aan de tijden van de diesels komen de AMR's toch niet. Hoe snel kan het dan wel?
"Nu reden we met oude banden en er zat nog meer dan genoeg benzine in. Ik denk dat we nog zeker 2,5 tot 3 seconden van onze tijd af kunnen halen. Je moet wel wat geluk hebben met het verkeer op de baan. Ik had er veel last van maar ook daar moet iedereen mee omgaan."

Van 22.00 tot middernacht wordt het tweede deel van de kwalificatie verreden. De verwachting is dat juist in dat deel de snelste tijden gezet gaan worden.
Vooraan in de tussenstand van de kwalificatie vinden we de Audi nummer 1 (3:23.650), gevolgd door Peugeot #8. De Pescarolo Peugeot noteerde de derde tijd, voor Audi #2, Peugeot #7, Peugeot #9 en Audi #3. De 008 AMR is met de achtste tijd de eerste benzine aangedreven auto in de tijdentabel. 007 staat dertiende, 009 vijftiende.Niels Hendrix