Jos maakt eerste meters op circuit Le Mans

Gepubliceerd op 10 juni 2009 door Niels Hendrix

Vanavond om 18.00 uur is de zes uur durende training voor de 24 Uur van Le Mans begonnen. Na een hele middag van regen klaarde het enige tijd voor aanvang toch nog op. Het leverde in de eerste twee uur een alsmaar beter wordende baanconditie op.

Anthony Davidson nam als eerste plaats in de nummer 008 Aston Martin, omdat hij nog de verplichte tien ronden moest afleggen om zijn 'brevet' voor Le Mans te krijgen. De Brit ging onderweg op regenbanden maar kon al snel overschakelen op slicks. Nadat Davidson zijn plichtpleging had voldaan, stond er een 3:46.396 op de klokken.
Daarna was het tijd voor Jos Verstappen om het stuur over te nemen. De eerste twee ronden waren nog even wennen maar al in de derde doorkomst was hij de snelste AMR op de baan: 3:35.996. Na vier vliegende ronden zat het er alweer op voor Jos.

In de pitbox, met zijn helm nog in de hand, schieten we hem even aan. "Zover ben ik tevreden. Ik ben rustig aan begonnen maar de auto voelde meteen weer goed. Het was lastig om op de baan te zien waar het nog vochtig was en het laatste dat je wilt, is er nu vanaf gaan. We zullen morgen wel eens zien als het helemaal droog is." Je was snel weer op tempo, zagen we. "Daar heb ik nooit zoveel problemen mee! Op zich ging het goed. In de snelle bochten had ik nog wat onderstuur maar dat lossen we nog wel op." En weg is Jos weer, druk pratend met zijn engineer en collega coureurs.


Het nummer om in de gaten te houden


Klaar voor de actie

Na Jos is het de beurt aan de derde van het trio rijders dat de nummer 008 bevolkt: Darren Turner. Hij heeft de pech dat juist op het moment dat hij in zijn outlap zit, het begint te regenen. Hij moet weer naar binnen en krijgt intermediates aangemeten maar snelle tijden zitten er voorlopig niet meer in.

Vooraan staan zoals verwacht de diesel aangedreven Audi's en Peugeots. Het is stuivertje wisselen tussen beide kemphanen maar na twee uur trainen gaan Audi nummer 1 en 2 de nummer 9 Peugeot voor. AMR 008 staat dan achtste. De 007 negende en de 009 op de elfde plaats.

Niels Hendrix