Peugeot protesteert tegen Audi

Gepubliceerd op 10 juni 2009 door Ron Lem

Het team van Peugeot heeft na de technische keuring een protest ingediend bij de Le Mans leiding en marshalls, dit volgens artikel 29.2 van de specifieke regels voor de 24 Uur van Le Mans 2009. Reden voor dit protest is de aanwezigheid van twee belangrijke onderdelen in het front van de auto's van Audi. Volgens Peugeot voldoen deze beide onderdelen op de drie Audi prototypen niet aan de technische specificaties van de ACO 2009.

Het lijkt er inderdaad veel op dat deze twee onderdelen van de Audi R15, die bij de technische keuring op de auto aanwezig waren, niet voldoen aan artikel 3.6.2 van de geldende technische regelgeving. Het betreft daarbij de volgende twee onderdelen :
- Het verbindingsstuk tussen de beide voorvleugels
- De onderdelen bevestigd op de binnenzijde van de beide voorvleugels

De onderdelen en de verbindingsplaat vormen een onderdeel van het bodywork van de wagen en zijn bedoeld om te zorgen voor meer downforce. Daarmee vallen zij onder de categorie aerodynamische onderdelen, die worden behandeld in artikel 3.6.2.
De beide onderdelen worden echter niet in hun vorm in dat artikel beschreven, en dus mag worden geconcludeerd dat ze niet voldoen aan het regelement en dus illegaal zijn.

Peugeot liet bij monde van Olivier Quesnel weten dat beide onderdelen al tijdens de 12 uur van Sebring waren opgemerkt. Peugeot had toen al protest willen indienen, maar door toezeggingen van de Automobile Club de l'Ouest, die verzekerde dat ze tijdig de nodige stappen zouden ondernemen voor de 24 Uur van Le Mans, heeft men hiermee nog even gewacht. Het protest was echter al tot in details uitgewerkt en op papier gesteld.

Nu tijdens de technische keuring beide onderdelen echter ongewijzigd aanwezig waren, heeft Peugeot het protest alsnog ingediend bij de organisatie. Indien de organisatie geen stappen onderneemt zal Peugeot zich tot de FIA wenden aldus Olivier Quesnel die besloot met: "Nu het protest is ingediend, gaan we verder alle energie steken in ons doel voor 2009; het winnen van de 24 Uur van Le Mans."

Ron Lem