Aston Martin kijkt uit naar start 77e editie 24 Uur van Le Mans

Gepubliceerd op 10 juni 2009 door Ron Lem

Aston Martins voorbereidingen voor de start van de 77e editie van de 24 Uur van Le Mans, voor het merk de eerste in de LMP1 categorie, zijn goed van start gegaan nadat de drie in GULF kleuren gesporen Aston Martin race wagens goed door de technische keuring zijn gekomen dinsdagochtend.
Voor alle auto's die deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans is deze keuring vereist. Tijdens de keuring wordt bepaald of alle onderdelen, en de wagens als geheel, in overeenstemming met de reglementen zijn gebouwd. De technische keuring geeft liefhebbers doorgaans ook een unieke kans dicht bij de wagens en de rijders te komen.

Voor Aston Martin is de deelname dit jaar ook bijzonder want het is 50 jaar geleden dat het team een algemene overwinning wist te behalen op La Sarthe in 1959. Na die tijd heeft Aston Martin nog wel overwinningen behaald, onder meer de laatste twee jaar in de GT1 klasse op Le Mans, maar de uitdaging voor het team is nu groter dan ooit.


Met een totaal nieuwe combinatie auto's en rijders, net als bij sommige geduchte rivalen op diesel, zullen de drie nieuwe fabrieksmodellen van Aston Martin met de nummers 007, 008 en 009, bergen moeten verzetten dit weekeinde. Niettemin kan het team gebruik maken van de betrouwbare en uitgeteste V12 krachtbron die het hart vormt van de LMP1 auto en waarmee Aston Martin in de GT1 klasse in 2007 en 2008 de overwinning wist te behalen.
In het zicht van het enthousiaste publiek, dat massaal was toegestroomd om de 55 deelnemende wagens de technische controle op de Place des Jacobins te zien voltrekken, vertelden de negen Aston Martin coureurs over hun verwachtingen voor de megarace die zaterdag 13 juni om 15.00 uur lokale tijd van start zal gaan:

007
Jan Charouz (CH): "Ik kijk echt uit naar de start van de 24 uur. Voor mij voor het eerst in een auto van een fabrieksteam. Tot nu toe verliepen onze voorbereidingen voorspoedig, maar Le Mans is een type race waarin je nooit van tevoren kunt zeggen wat er gaat gebeuren. En dat is juist wat het zo fascinerend maakt. Op dit moment voel ik mij opgewonden, en kan haast niet wachten tot we van start gaan."

Thomas Enge (CH): "Het wordt een moeilijke race, maar ik kijk ook al echt uit naar de kwalificaties omdat we juist daar kunnen proberen alvast een voorsprong te behalen. Vorig jaar slaagde Stefan erin om voor één van de diesels te kwalificeren, en ik hoop dat we dat nu ook kunnen doen. Ik heb al wat ervaring opgedaan in de LMP1 in 2008, dus ik hoop die ervaring goed te kunnen gebruiken dit jaar."

Stefan Mücke (D): "Dit is mijn derde keer op Le Mans en ik ben erg blij hier weer te mogen zijn. De dieselwagens hebben nog steeds een grote voorsprong, dus ik denk dat het moeilijk zal worden ze te verslaan, maar ik hoop echt dat we de snelste benzine uitvoering zullen worden. Als we een foutloze race hebben, is dat ook prima haalbaar volgens mij. Onze resultaten op Le Mans, we zijn hier eerste en derde geworden, bewijzen dat we een goede wagen hebben."

008
Anthony Davidson (GB): "Ik ben vereerd dat ik mee mag doen in de Aston Martin bij de 24 Uur van Le Mans. Voor iedere rijder geldt dat het een speciaal evenement is, maar ik heb ook nog genoeg om weer aan te moeten wennen omdat ik hier alweer in 2003 voor het laatst gereden heb. Aan de andere kant had ik meteen een zeer positief gevoel bij de auto, en ik heb erg veel ervaring in het werken met Michelin, die erg nuttig kan zijn dit weekeinde."

Daren Turner (GB): "Dit wordt mijn zevende deelname aan Le Mans, en deze keer verschilt licht van voorgaande keren omdat het mijn eerste LMP1 ervaring zal worden. Er is dit jaar wat minder druk op ons om te overwinnen dan in de GT1, waar we al eerder gewonnen hadden en dat moesten prolongeren. Ik denk dat iedereen zich nu zal realiseren dat we van onderaf aan binnenkomen."

Jos Verstappen (NL): "Ik ben erg trots dat ik voor Aston Martin mag rijden, en ondanks dat ik nog niet veel heb kunnen trainen, maak ik mij weinig zorgen omdat ik het circuit nog goed ken van vorig jaar. De wagen lijkt een goede afstelling te hebben voor hoge snelheid in rechte lijn en voelt erg comfortabel aan. Als de betrouwbaarheid goed is, kunnen we hele goede resultaten behalen, denk ik."

009
Stuart Hall (GB): "Het was geweldig om al die fans te zien bij de technische keuring, maar het echte werk start natuurlijk morgen pas bij de vrije trainingen. Het ziet er naar uit dat we een wat wisselvallig weer kunnen verwachten, maar ik denk dat juist dat ons goed kan helpen bij het vinden van de juiste afstellingen. Het is belangrijk voor ons om zo veel mogelijke ervaring op te doen onder verschillende omstandigheden, want dat is nu eenmaal Le Mans."

Peter Kox (NL): "Terugkeren bij Aston Martin voelt een beetje als thuiskomen voor mij, dus ik ben blij dat ik hier terug ben. Ik heb minder dan 50 km gereden in de auto, dus ik probeer nog steeds zoveel als mogelijk informatie te vergaren. Maar door al die jaren Le Mans ervaring ken ik het circuit goed. Het zal niet makkelijk worden maar het wordt zeker erg leuk."

Harold Primat (CH): "Onze rivalen zijn erg sterk, maar we gaan allemaal voor deze uitdaging. We hebben de aerodynamische configuratie voor Le Mans getest en dat zag er goed uit, vooral op de lange rechte stukken. Dat is best belangrijk vanwege het lange rechte deel van de baan bij Mulsanne. De training morgen zal cruciaal zijn om de laatste afstellingen op orde te krijgen voor de kwalificatie."


Aston Martin Racing Team directeur George Howard-Chappell vertelt: "Het vervallen van het Le Mans testweekeinde dit jaar was erg significant voor ons omdat we nu pas voor het eerst woensdag met de nieuwe wagens op de baan zullen rijden. Er is een grote kans op natte omstandigheden tijdens de training en die zullen onze kansen om de perfecte droogweer instellingen voor de race te vinden wel beïnvloeden. Van onze drie wagens en hun rijders, is 007 de enige crew die kans heeft gehad eerder als team op Le Mans te rijden, dus de trainingsessies zijn onze enige kans om wat meer ervaringen en informatie op te doen voor Le Mans."

De drie Aston Martin LMP1 auto's zullen woensdagavond tussen 18.00 uur en middernacht hun eerste rondjes op het legendarische 13,4 kilometer lange Le Mans circuit rijden, om wat ervaring op te doen en te oefenen voor de kwalificatie op donderdag.

Om zich te kunnen concentreren op het LMP1 programma dit seizoen voor zowel de 24-uur als voor de Le Mans series, zal Aston Martin zich dit jaar niet bemoeien met het team in de GT1 klasse waarmee zij vorig jaar nog een overwinning behaalden.
In plaats daarvan zal Aston Martin daar worden vertegenwoordigd door het klantteam Jetalliance Racing uit Australie, dat het op zal nemen tegen het Corvette Racing Factory Team. Aston Martin zal eveneens zijn vertegenwoordigd in de GT2 klasse dankzij de deelname van een Vantage GT2 bij Drayson Racing dat dit jaar zijn debuut op Le Mans beleeft.

David Richards, leider van Aston Martin Racing concludeert: "We hebben veel succes gehad, en we hebben veel plezier gehad aan het behalen van de top in de GT1 klasse de laatste jaren, maar de kans om de 50e verjaardag van de deelname van Aston Martin aan Le Mans te vieren met een opstapje naar de LMP1, was te mooi om te laten schieten."

Ron Lem