scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Ferrari: Budgetlimiet oneerlijk

Gepubliceerd op 02 mei 2009 door Ron Lem

Toen eerder deze week de FIA de reglementen voor de Formule 1 in 2010 bekend maakte, was er al een vaag vermoeden dat deze niet door iedereen goed zouden worden ontvangen.

Inmiddels heeft Ferrari president Luca di Montezemolo via uitlatingen in het Britse blad "The Financial Times" aan Max Mosley, president van de FIA, laten weten dat wat hem betreft Ferrari zal stoppen met de Formule 1 als de voorgenomen budgetlimieten worden gehandhaafd. In de nieuwe reglementen is een groot aantal diepgaande wijzigingen opgenomen ten aanzien van 2009. Één van de meest in het oog springende is de regel die bepaalt dat de budgetten per team per jaar aan een maximum limiet worden gebonden. Over de hoogte van dit bedrag is al veel te doen geweest en volgens de laatste berichten zou dit liggen op vijfenveertig miljoen euro.

In reactie op het voornemen liet Luca di Montezemolo al eerder per brief aan de FIA weten dat Ferrari met veel passie meedoet aan de Formule 1, maar dat "het ergens een keer ophoudt". Volgens di Montezemolo in deze brief, zijn de budgetlimieten en technische reglementen niet eerlijk en zorgen voor een oneerlijke competitie.

Teams die zich houden aan de budgetlimieten, die daarnaast tevens reglementaire beperkingen aan technische aanpassingen inhouden, krijgen als beloning alsnog meer vrijheid om technische aanpassingen te doen.


Zou dit vertrouwde beeld vanaf 2010 nog te zien zijn in de Formule 1? (archieffoto)

Max Mosley van de FIA maakt zich nog geen zorgen om de dreigementen van Ferrari, en stelt zelfs dat de Formule 1 ook heel goed zonder Ferrari zou kunnen, al zou hij het wel betreuren het team dat vanaf 1950 al meedoet aan de koningsklasse onder de autosporten te moeten verliezen. Mosley realiseert zich dat de invoering van de omstreden reglementen een moeizaam proces zal worden waarbij hij een groot 'gevecht' niet uitsluit, maar houdt voorlopig vast aan de voorgenomen wijzigingen. "We gaan dit gewoon winnen" aldus Mosley in de Financial Times.

Ron Lem